Starši so nato presodili, da je umor edina rešitev pred domnevno družinsko sramoto.

Foto: Zajem zaslona
Foto: Zajem zaslona

Zgodilo se je v Novellari, kraju blizu Reggia Emilie. Osemnajstletna Saman Abbas je izginila 29. aprila. Pozneje se je izkazalo, da je odločno nasprotovala poroki z moškim, ki jo je zanjo izbrala družina. Zatekla se je v varno hišo, toda usodnega dne se je vrnila domov po dokumente. Njeni prijatelji so povedali, da je Saman že pred tem slišala družinske člane, kako so se pogovarjali, da je edina rešitev njen umor.

Ovadili še tri člane družine

Njeni starši so se v dneh po izginotju vrnili v Pakistan. Preiskovalci so na podlagi spletnih sporočil ovadili še tri člane družine: dva bratranca in strica dekleta, ki naj bi umor tudi izvedel. Tezo potrjujejo kamere, ki so jih na večer izginotja posnele z orodjem v rokah. Od treh, ki so na begu, so v Franciji ujeli enega od bratrancev. Italijanski preiskovalci upajo, da jim bo pomagal najti truplo, ki ga iščejo po okoliških kmetijskih površinah.

Domnevni umor osemnajstletnice je sprožil val ogorčenja. Politiki islamske veroizpovedi opozarjajo na razliko med dogovorjeno in prisilno poroko, ki je kazniva tudi v Pakistanu. Zveza islamskih skupnosti Italije je že izdala fatvo, ki vernim prepoveduje dogovarjanje porok mimo volje zainteresiranih. Večina komentatorjev pa meni, da bi morala država poskrbeti za temeljitejšo izobrazbo priseljencev glede ustavnih in človekovih pravic v Italiji.

Italijo pretresa kruta usoda dekleta pakistanskega rodu