31-letni Luigi Di Maio, predsednik Gibanja petih zvezd, je stranko pripeljal do 32 odstotkov glasov, s čimer je postala najmočnejša posamična stranka v parlamentu, nima pa zadostne večine za samostojno oblikovanje vlade. Foto: Reuters
31-letni Luigi Di Maio, predsednik Gibanja petih zvezd, je stranko pripeljal do 32 odstotkov glasov, s čimer je postala najmočnejša posamična stranka v parlamentu, nima pa zadostne večine za samostojno oblikovanje vlade. Foto: Reuters
Matteo Salvini
Matteo Salvini je protipriseljensko stranko Liga pripeljal do 18-odstotne podpore. Leta 2013 je stranka prejela le štiri odstotke glasov. Foto: Reuters
Po podatkih italijanskega notranjega ministrstva se je volitev udeležilo 73 odstotkov od skupno 46 milijonov volilnih upravičencev. Foto: Reuters
Silvio Berlusconi
Veteran italijanske politike, 81-letni Silvio Berlusconi, ni smel kandidirati zaradi obsodbe o davčni utaji. Njegova stranka Naprej, Italija je dobila okoli 14 odstotkov glasov in tako ni najmočnejša stranka v desni koaliciji, saj jo je prehitela Salvinijeva Liga. Foto: Reuters
Matteo Renzi
Voditelj do zdaj vladajoče Demokratske stranke Matteo Renzi je po porazu na volitvah odstopil s položaja. 43-letni Renzi je bil sicer izvoljen v senat. Foto: Reuters
Analiza volitev v Italiji s Stefanom Luso
Pogovor Mojce Širok z Andreo Agnellijem
Zmaga desnice in "petih zvezd", a pot do vlade še dolga
Na italijanskih volitvah zmaga desnice in Gibanja petih zvezd
Italija se obrača na desno

Italija se obrača proti desni in populistom. Tako kažejo izidi po prešteti večini glasov na nedeljskih volitvah. Po pričakovanjih je relativno zmago osvojila desna sredina, v kateri pa ne prednjači stranka Naprej, Italija Silvia Berlusconija, ampak Salvinijeva Liga. Koalicija je prejela približno 37 odstotkov glasov, v njej pa je najmočnejša do tujcev sovražna Liga, ki je dobila 17,4 odstotka glasov.

Stranka Naprej, Italija nekdanjega premierja Berlusconija, ki zaradi obsodbe o davčni utaji sam do naslednjih volitev ne more kandidirati, je osvojila 14 odstotkov glasov.

Koalicija bo po napovedih v parlamentu dobila od 248 do 268 sedežev, za večino bi jih potrebovala 316. Salvini, ki je v predvolilni kampanji govoril o deportaciji na tisoče prebežnikov iz države in o "nevarnosti islama", je s tem morda postal celo prvi kandidat za novega premierja.

44-letni Salvini se je v nedeljo odzval le prek Twitterja, ko je napisal: "Moja prva beseda je hvala." Po prespani noči je dejal, da je bila uvedba evra napaka in da se je pripravljen pogovarjati z vsemi strankami, izključuje pa oblikovanje široke koalicije. Jasno je povedal, da je Liga vodja desnosredinske koalicije.

V senat je bila izvoljena tudi zamejska Slovenka Tatjana Rojc iz Demokratske stranke.


"O Italiji odločajo Italijani"

Poudaril je, da so Italijani Ligi dali mandat, da državo "osvobodi negotovosti in nestabilnosti". "Imam pravico in dolžnost oblikovati vlado. O Italijanih odločajo Italijani, ne pa Berlin, Pariz, Bruselj ali finančni trgi," je dodal. Volilni uspeh stranke je označil za "nenavadno zmago, ki nas navdaja s ponosom, veseljem in odgovornostjo".

"Sem in ostajam populist," je še dejal Salvini, ki je z geslom proti nezakonitemu priseljevanju, Bruslju, evru, bankirjem in lobistom oživil Severno ligo, ki so jo po škandalu s poneverbami denarja leta 2012 številni razglasili za mrtvo. Izključil pa je možnost, da bi skušal oblikovati vladajočo koalicijo s populističnim Gibanjem petih zvezd, ki je z 32,6 odstotka glasov postalo najmočnejša parlamentarna stranka.

Nato se je oglasil tudi voditelj Gibanja petih zvezd Luigi Di Maio, ki je izjavil, da bi rad prevzel odgovornost sestavljanja nove vlade. "Smo absolutni zmagovalci," je dejal in dodal, da so pripravljeni na dialog z vsemi političnimi silami. "Imamo odgovornost Italiji dati vlado. Imamo zgodovinsko priložnost poiskati konkretne rešitve za probleme, ki Italijo pestijo že 30 let. Danes se začenja tretja republika in to bo republika italijanskih državljanov," je še napovedal.

Renzi odstopil s čela Demokratske stranke
Doslej vladajoča Demokratska stranka (PD) je doživela hud poraz. V poslanski zbornici je osvojila 18,8 odstotka glasov, na volitvah v senat pa jo je podprlo 19,2 odstotka Italijanov. Predsednik Demokratov Matteo Renzi je odstopil z vrha stranke in napovedal, da PD odhaja v opozicijo, saj niso pripravljeni sodelovati s populističnimi silami in "protisistemskimi strankami". Renzi je bil sicer v Firencah, kjer je nekoč županoval, z 42 odstotki glasov izvoljen za senatorja, tako da se zdaj seli v zgornji dom italijanskega parlamenta in ne bo ostal brez službe.

Volilna udeležba na tokratnih volitvah je bila 73-odstotna. Konstitutivno zasedanje novega parlamenta bo 23. marca.

Obdobje politične nestabilnosti
Glede na to, da nobena stranka ali koalicija ni dobila večine glasov, se napoveduje obdobje politične nestabilnosti in oblikovanje t. i. visečega parlamenta. Po poročanju Reutersa sta najbolj mogoča dva scenarija - oblikovanje evroskeptične koalicije, ki bo nasprotovala povezovanju in integraciji v Evropski uniji, ali nove volitve, s katerimi bi prekinili mrtvi tek. "Teoretično bi se lahko uresničila največja nočna mora Evropske unije - koalicija med populističnimi evroskeptiki Gibanjem petih zvezd in Ligo," je tvitnila BBC-jeva urednica za Evropo Katya Adler.

Gibanje petih zvezd: "Vsi se bodo morali pogajati z nami"
"Če bodo podatki potrjeni, kažejo na zmagoslavje Gibanja petih zvezd in potrjujejo pravilnost naše poti. Predvsem pa pomenijo, da se bodo vsi drugi morali pogajati z nami,"
je izide komentiral poslanec Gibanja Alessandro Di Battista. Populistična stranka komika Beppeja Grilla je sicer pred volitvami poudarjala, da se ne bo povezovala s starimi političnimi silami.

Doslej vladajoča Demokratska stranka je na ravni dežel zmagala samo v Toskani in na Trentinskem - Južni Tirolski. Gibanje petih zvezd je osvojilo jug države, otoke in deželo Marke, desna sredina pa vse druge dežele severne in srednje Italije.

"Izidi vzporednih volitev so se v zgodovini izkazali za elastične, a če bo to končni izid, potem je jasno, da je to za nas negativno in da bomo šli v opozicijo," je dejal vodja poslanske skupine Demokratske stranke (PD) v poslanski zbornici Ettore Rosato.

Slovenski zunanji minister Karl Erjavec je v odzivu na izide italijanskih volitev ocenil, da so se pojavile težnje, "da zmagujejo desno usmerjene politične stranke oziroma stranke, ki nimajo nobenega programa, ki niti ne želijo sodelovati v vladi, kar bo zagotovo povzročilo težek politični položaj in bo zanimivo spremljati, kako bo prišlo do oblikovanja italijanske vlade".


Vzpon desnice, poraz Renzija in Berlusconija

Kaj nam sporočajo ti podatki? Kot poroča Janko Petrovec, dopisnik RTV Slovenija iz Rima, kažejo na zasuk Italije proti desni in populizmu. Na osebni ravni gre za hud poraz vodje Demokratov Renzija in tudi za poraz Berlusconija, ki ostaja brez glavne besede v svoji koaliciji. Gre za rast prepričljivosti Gibanja petih zvezd, ki je predvolilno kampanjo osredotočilo na pomoč majhnim in srednje velikim podjetjem ter generaciji prekarcev, hkrati pa skoraj prezrlo vprašanja človekovih pravic. Predvsem pa gre za velik uspeh evroskepticizma in protipriseljenske politike Salvinija, ki je izid nekoč avtonomistične, zdaj pa nacionalistično federalistične Lige v petih letih več kot početveril.

Le Pen: Težka noč za Evropo
Prvi odzivi na vzpon evroskeptičnih in desnih strank v Italiji so že prišli tudi iz tujine. "To bo težka noč za Evropo," je tvitnila Marine Le Pen, vodja francoske nacionalistične Nacionalne fronte, francoske zaveznice Lige. Svojemu sporočilu je dodala še smeška. "Daleč od tega, da je Italija s temi volitvami rešila svoje dolgotrajne težave. Prav nasprotno, nakopala si je nove. Pripravite se na dolga in zapletena pogajanja, ki bodo trajala nekaj mesecev," pa je dejal ekonomist Lorenzo Codugno.

Macron: Pritisk migracij odigral pomembno vlogo
Nemčija je pozvala k oblikovanju stabilne vlade. "Želimo veliko sreče odgovornim za sestavo stabilne vlade, ki bo v dobro Italije, pa tudi naše skupne Evrope," je na novinarski konferenci dejal tiskovni predstavnik nemške kanclerke Angele Merkel Steffen Seibert in dodal, da upajo na oblikovanje nove vlade prej kot v šestih mesecih, kolikor je trajalo njeno oblikovanje v Nemčiji. Francoski predsednik Emmanuel Macron je ocenil, da je pomembno vlogo pri izidu volitev odigral tudi "pritisk migracij". Ta je po njegovih besedah močno vplival na državo, ki je vsako leto glavna vstopna točka v Evropo za več sto tisoč prebežnikov iz Afrike. V Evropski komisiji medtem "zaupajo v zmožnost predsednika Sergia Matarelle, da bo pospešil oblikovanje stabilne vlade v Italiji". "V vmesnem času ima Italija vlado, ki jo vodi premier (Paolo) Gentiloni, s katerim tesno sodelujemo," so dejali v Bruslju.

Analiza volitev v Italiji s Stefanom Luso
Pogovor Mojce Širok z Andreo Agnellijem
Zmaga desnice in "petih zvezd", a pot do vlade še dolga
Na italijanskih volitvah zmaga desnice in Gibanja petih zvezd
Italija se obrača na desno