Ob pričakovani visoki abstinenci lahko za presenečenje poskrbijo prav tisti volivci, ki se bodo šele danes odločili, da se bodo volitev sploh udeležili Foto: Reuters
Ob pričakovani visoki abstinenci lahko za presenečenje poskrbijo prav tisti volivci, ki se bodo šele danes odločili, da se bodo volitev sploh udeležili Foto: Reuters
Paolo Gentiloni
Premier Gentiloni je glas oddal v Rimu. Foto: Reuters
Italijani volijo: ankete na strani Berlusconija
V Italiji se napoveduje tesen izid volitev

630 poslanskih mest, 315 senatorskih - dobro tretjino bodo zapolnili z volitvami po večinskem sistemu v enonominalnih okrožjih - slabi dve tretjini z volitvami po proporcionalnem sistemu v večnominalnih. Glas za kandidata na večinskem delu je hkrati glas za listo, ki ga podpira na proporcionalnem. V parlament bodo prišle stranke, ki bodo presegle 3-odstotni prag. Glasovi strank s podporo pod enim odstotkom so izgubljeni; glasove tistih s podporo med enim in tremi odstotki pa bodo pripisali večjim koalicijskim partnericam.

Italija ima slabih 47 milijonov volilnih upravičencev - če prištejemo državljane na tujem: dobrih 51 milijonov. Vsi polnoletni bodo lahko volili v poslansko zbornico. Kandidati morajo imeti najmanj 25 let. Pri volitvah v senat je drugače: volivci morajo imeti vsaj 25 let, kandidati pa 40 ali več.

Z nekaterih volišč v Italiji poročajo o težavah z glasovnicami z napačno napisanimi imeni nekaterih kandidatov ali natisnjenimi napačnimi simboli. V Palermu, kjer je dopoldne volil predsednik Italije Sergio Mattarella, so tako morali ponoči na novo natiskati 200.000 glasovnic, posledično pa so morali volišča odpreti z veliko zamudo. Milijon glasovnic za senatne volitve so morali na novo natiskati tudi v Trentu/Južna Tirolska, ker je v imenu enega izmed kandidatov manjkala črka.

Današnje italijanske volitve opazuje 36 opazovalcev Organizacije za varnost in sodelovanje v Evropi (Ovse) pod vodstvom švedske poslanke Margarete Cederfelt. Posebej podrobno spremljajo potek volitev na jugu Italije, kjer so bojazni, da bi mafija lahko vplivala na volivce.

Se napoveduje presenečenje?
Relativno zmago napovedujejo desnosredinski koaliciji, ki lahko računa na 35-40 odstotkov glasov. Drugo naj bi bilo Gibanje pet zvezd s približno 28 odstotki, tretja leva sredina z največ 27 odstotki, četrta leva formacija Svobodni in enakopravni z okoli 6 odstotkov glasov. Podatki slonijo na zadnjih objavljenih javnomnenjskih raziskavah izpred dveh tednov.

Toda kako razumeti več kot 2 milijona ogledov za spletni posnetek petkovega zaključnega nastopa voditelja Gibanja pet zvezd - in komaj slabih 300 tisoč za njegovega kolega z leve sredine? Če bodo mladi kljub drugačnim napovedim množično odšli na volišča, lahko ponedeljkovo jutro Italiji, navajeni neodločenih izidov, prinese tudi kakšno presenečenje.

Italijani volijo: ankete na strani Berlusconija
V Italiji se napoveduje tesen izid volitev