Izrael je v zadnjih treh mesecih ubil že več kot sto pripandikov Hezbolaha. Foto: Reuters
Izrael je v zadnjih treh mesecih ubil že več kot sto pripandikov Hezbolaha. Foto: Reuters

Tavil je bil namestnik vodje elitnih enot Hezbolaha Radvan, poleg njega pa je bil v napadu na vozilo v libanonski vasi Madžal Selm ubit še en borec šiitskega gibanja. Po navedbah varnostnih virov je ubit v napadu izraelskega brezpilotnega letalnika kakih deset kilometrov oddaljena od meje z Izraelom.

"Gre za boleč napad," je za Reuters dejal neimenovan varnostni vir, medtem ko je drug vir opozoril, da se bodo stvari zdaj zaostrile.

Od zadnjega izbruha napetosti na severu Izraela, ki so sledile napadu palestinskega gibanja Hamas na izraelsko ozemlje 7. oktobra lani, je bilo v izraelskih napadih na južni Libanon ubitih več kot 130 pripadnikov Hezbolaha, še 19 pa v sosednji Siriji.

Neimenovani varnostni vir je francoski tiskovni agenciji AFP povedal, da je imel Tavil vodilno vlogo pri vojaških operacijah na jugu države, od koder je proiranski Hezbolah v zadnjih treh mesecih skoraj vsak dan izvajal napade na Izrael v podporo palestinskemu gibanju Hamas. Je tudi najvišji vojaški predstavnik Hezbolaha, ki je bil ubit od začetka vojne med Izraelom in Hamasom.

Izraelska vojska, ki običajno ne komentira napadov v tujini ali poročil o njih, tudi tega napada ni komentirala.

Vodja Hezbolaha šejk Hasan Nasrala je prejšnji teden dvakrat v televizijskih nagovorih opozoril Izrael, naj ne začne obsežne vojne proti Libanonu. "Kdor koli pomisli na vojno z nami – z eno besedo, obžaloval jo bo," je dejal Nasralah, ki Hezbolah vodi od leta 1992.

Napad se je zgodil v času naraščajočih bojazni, da bi se vojna z območja Gaze lahko razširila na celoten Bližnji vzhod, potem ko so bili v torek v libanonski prestolnici Bejrut ubiti drugi človek Hamasa Saleh Al Aruri ter šest drugih voditeljev in pripadnikov gibanja. Izrael tudi za ta napad ni želel prevzeti odgovornosti.

Opozorila ZDA

Izraelski napad na jug Libanona. Foto: Reuters
Izraelski napad na jug Libanona. Foto: Reuters

Časopis Washington Post je v nedeljo poročal, da so tudi ZDA posvarile Izrael pred resno zaostritvijo konflikta v Libanonu. Ob tem je navajal tudi oceno ameriške obrambne obveščevalne službe, češ da bo imel Izrael težave, če se bo bojeval na dveh frontah, v Gazi in Libanonu.

Član izraelskega vojnega kabineta Beni Ganc je sicer dejal, da Izrael zanima "diplomatska rešitev" v sporu s Hezbolahom.

Medtem pa je izraelski obrambni minister Joav Galant Hezbolahu zagrozil in dejal, da je Izrael pripravljen na vojno z libanonskim gibanjem. "Pripravljeni smo na žrtvovanje. Vidijo, kaj se dogaja v Gazi. Vedo, da lahko to ponovimo v Bejrutu," je dejal.