Vojska je obkolila sedež republikanske garde v Kairu. Foto: EPA
Vojska je obkolila sedež republikanske garde v Kairu. Foto: EPA
Shodi se bodo nadaljevali tudi danes. Foto: EPA
Mursijevi podporniki. Foto: EPA

Zahodni voditelji naj se spomnijo, da je bil Mursi dejansko izvoljen na pravih, od Zahoda podprtih volitvah. Ja, dobil je samo 51 odstotkov - ali 52 -, ampak ali je George W. Bush zares zmagal na svojih prvih volitvah?

Robert Fisk, Independent
Karmen W. Švegl, Kairo
Spopadi v Kairu

S prizorišča spopadov so reševalna vozila odpeljala več ranjenih.

Predtem so varnostne sile na protestih v Kairu streljale na privržence odstavljenega predsednika Mohameda Mursija.

Na množičnih protestih v egiptovski prestolnici in drugih mestih po državi se je zbralo več deset tisoč podpornikov Muslimanske bratovščine, ki so izražali nasprotovanje vojaški odstavitvi Mursija.

"Naj Bog postavi Mursija nazaj na oblast!" in "Naj Bog konča spor med nami in vojsko!", je na zborovanju pred mošejo Raba Al Adavija v kairski soseski Nasr City med drugim vzklikal imam, ki je tam vodil današnje tradicionalne molitve.

Množica Mursijevih podpornikov se je od mošeje nato pomaknila pred sedež republikanske garde, kjer vojska zadržuje Mursija, in zahtevala njegovo izpustitev.

Pri tem je izbruhnilo nasilje, v streljanju in spopadih naj bi bili ubiti najmanj trije ljudje, več je bilo ranjenih.

Vojska je kasneje zanikala, da bi streljala na Mursijeve podpornike, ampak so vojaki streljali v zrak, da bi razgnali protestnike. Po drugi strani očividci, med katerimi so tudi tuji novinarji, vztrajajo, da so videli, kako so vojaki streljali na demonstrante ter jih nekaj ranili in ubili.

Vodilni predstavnik Muslimanske bratovščine Ahmed Fahmi je po izbruhu nasilja že pozval privržence bratovščine, naj ne izzivajo vojske. "Egiptovska vojska je rdeča črta, ki se je ne sme prestopiti," je dejal Fahmi v izjavi, ki so jo objavili državni mediji.

"Milijoni za Mursija"
Na shodu v Kairu se je pojavil tudi vrhovni voditelj Muslimanske bratovščine Mohamed Badie, za katerega so mediji v četrtek poročali, da so ga varnostne sile aretirale zaradi suma vpletenosti v nasilje, ki je izbruhnilo v nedeljo na protestih proti Mursiju.

Sam je zanikal, da bi bil aretiran, poleg tega pa je zatrdil, da bodo protestniki ostali na ulicah, vse dokler Mursi ne bo ponovno zasedel položaj predsednika. Po njegovih besedah bodo milijoni vztrajali na trgih za Mursija, sredin vojaški udar pa je označil za neveljaven.

Več tisoč ljudi se je odpravilo tudi na ulice drugih egiptovskih mest - med drugim Aleksandrije, Luksorja in Damanhurja -, da bi izrazili svoje nasprotovanje "vojaškemu udaru", ki ga ne priznavajo. Egiptovska vojska je že pred protesti sporočila, da bo posredovala, če bodo shodi ušli izpod nadzora.

K "miroljubnim protestom" po tradicionalnih petkovih molitvah v Egiptu je v četrtek pozvala na novo ustanovljena Nacionalna zveza za zaščito legitimnosti, ki jo sestavlja več islamističnih strank in gibanj, med njimi Muslimanska bratovščina.

Medtem ko Mursijevi podporniki zahtevajo njegovo izpustitev, pa je tudi egiptovska sekularna koalicija Nacionalna osvobodilna fronta nasprotnike odstavljenega predsednika pozvala k novim protestom, s katerimi naj "zaščitijo revolucijo" 30. junija.

Privrženci Mursija so se zbirali tudi v preteklih dneh, a v občutno manjšem številu od njegovih nasprotnikov. Tudi v četrtek po zamenjavi na čelu države so med drugim vztrajali v soseski Nasr City v prestolnici Kairo.

Ves čas so bili sicer pod budnim očesom vojske in obkroženi z oklepnimi vozili. V preteklih dneh je namreč med privrženci in nasprotniki Mursija večkrat izbruhnilo nasilje, ki je zahtevalo tudi več življenj.

Mursi "preventivno" pridržan
Potem ko je egiptovska vojska v sredo zvečer odstavila Mursija in zamrznila ustavo, je v četrtek kot začasni predsednik države prisegel predsednik egiptovskega vrhovnega sodišča Adli Mansur. Ta naj bi z "blagoslovom" vojske skupaj z vlado narodne enotnosti vodil državo do novih volitev.

Mursija je vojska medtem v sredo "preventivno" pridržala, v četrtek sta sledili še aretaciji voditelja Muslimanske bratovščine Mohameda Badieja in njegovega prvega namestnika Kairata El Šaterja.

Dogajanje v Egiptu je po svetu naletelo na različne odzive. Iz ZDA, EU-ja ter še bolj iz Rusije in Kitajske so sicer prihajali pozivi k čim hitrejši obnovi demokracije v Egiptu, ki pa jih očitno niso spremljale obsodbe odstavitve Mursija.

Znani britanski vojni novinar Robert Fisk se ob tem v Independentu sprašuje, "kdaj vojaški udar ni vojaški udar", in odgovarja: "Očitno, ko se zgodi v Egiptu." In še: "Tisti zahodni voditelji, ki nam dopovedujejo, da je Egipt še vedno na poti v 'demokracijo', naj se spomnijo, da je bil Mursi dejansko izvoljen na pravih, od Zahoda podprtih volitvah."

Zahodni voditelji naj se spomnijo, da je bil Mursi dejansko izvoljen na pravih, od Zahoda podprtih volitvah. Ja, dobil je samo 51 odstotkov - ali 52 -, ampak ali je George W. Bush zares zmagal na svojih prvih volitvah?

Robert Fisk, Independent
Karmen W. Švegl, Kairo
Spopadi v Kairu