Nuon Čea, Khieu Samphan in Jeng Sari so obtoženi genocida, vojnih zločinov in zločinov proti človečnosti. Foto: Reuters
Nuon Čea, Khieu Samphan in Jeng Sari so obtoženi genocida, vojnih zločinov in zločinov proti človečnosti. Foto: Reuters
Sodišče
Posebno sodišče za Kambodžo so s pomočjo Združenih narodov ustanovili leta 2006, do zdaj pa je sodišče obtožilo enega pripadnika nekdanjega kamboškega režima. Foto: Reuters

Pred sodiščem so se znašli najvišji še živeči predstavnik režima, ki je bil v 70. letih prejšnjega stoletja odgovoren za smrt skoraj dveh milijonov Kambodžanov, 84-letni glavni ideolog Nuon Čea, poznan tudi kot brat številka dve. Poleg njega sta obtožena še tedanji formalni predsednik države Khieu Samphan in zunanji minister Ieng Sari, ki je bil tudi mednarodni obraz režima. Med obtoženimi je bila še njegova soproga Ieng Thirith, ki je bila ministrica za socialne zadeve, a jo je sodišče prejšnji teden razglasilo za nezmožno sodelovanja v procesu zaradi demence.

Četverico, ki je zdaj že krepko v 80. letih, so prijeli leta 2008, potem ko so več deset let živeli na svobodi. Obtoženi so genocida, vojnih zločinov in zločinov proti človečnosti v času režima Rdečih Kmerov pod vodstvom vodje Pol Pota, ki je Kambodži vladal med letoma 1975 in 1979. Vsi trije zavračajo krivdo, sodišče pa se boji, da so obtoženci v preveč slabem zdravstvenem stanju in ne bodo dočakali konca sojenja.

Sojenje naj bi trajalo več let, samo uvodni nagovori štiri dni
Na sojenju predstavnikom režima Rdečih Kmerov gre za najkompleksnejši primer od sojenja nacistom po drugi svetovni vojni, žrtve režima in njihovi svojci pa sojenje že dolgo nestrpno pričakujejo. Sojenje naj bi trajalo več let, bilo pa naj bi tudi ključnega pomena za celjenje ran, ki jih je režim zadal kamboškemu ljudstvu.

Sojenje se je začelo z uvodnimi nagovori, ki naj bi trajali predvidoma štiri dni. Državna tožilka posebnega sodišča za genocid v Kambodži Čea Leang je v svojem uvodnem nagovoru ob začetku procesa opisala grozljive razmere v Kambodži v času vladavine Pola Pota. Povedala je, da je bila Kambodža "taborišče za sužnje in en sam velik zapor, kjer so zapornike stalno nadzirali".

Na sodišču se je prvi dan sojenja zbralo na stotine ljudi, med njimi so duhovniki, študenti, preživele žrtve režima in nekdanji sodelavci režima, ki so zasedli galerije. "Zelo sem vesel. Prišel sem, da bi spoznal celotno zgodbo in to, kako se je kaj takega lahko zgodilo," je za agencijo AFP povedal 75-letni kmet Sao Kuon, ki je v času vladavine Rdečih kmerov izgubil kar 11 sorodnikov.

Posebno sodišče deluje od leta 2006, obtožena le ena oseba
Posebno sodišče za Kambodžo deluje ob podpori Združenih narodov, po dolgih pogajanjih med Združenimi narodi in kamboško vlado pa je bilo ustanovljeno leta 2006 za sojenje visokim predstavnikom nekdanjega režima, obtoženim genocida in zločinom proti človečnosti. Na prvem sojenju so julija lani na 30 let zapora obsodili vodjo zloglasnega zapora Tuol Sleng v Phnom Penhu Kaing Guek Eava, bolj znanega po vzdevku Duč.

V času režima Rdečih Kmerov, ki mu je poveljeval pokojni Pol Pot, so želeli državo preoblikovati v skladu z idejo maoizma o agrarni utopiji. Vsi prebivalci mest bi morali delati kot kmetje na deželi, državo pa so želeli očistiti intelektualcev, pripadnikov srednjega sloja in vseh domnevnih sovražnikov domovine. Med letoma 1975 in 1979 je tam umrlo skoraj dva milijona ljudi, kar je bila približno četrtina takratnega kamoškega prebivalstva. Številne so usmrtili, mnogi pa so umrli zaradi mučenja, izčrpanosti ali podhranjenosti. Pol Pot je umrl leta 1998.