Mehiške varnostne sile so se v zadnjih letih izkazale za nemočne v boju z mamilarskimi tolpami. Foto: EPA
Mehiške varnostne sile so se v zadnjih letih izkazale za nemočne v boju z mamilarskimi tolpami. Foto: EPA

Med odkritimi trupli je 24 moških in sedem ženskih. Grobišče so v ponedeljek na zapuščenem ranču odkrili pripadniki vojaške patrulje.

Motiv umorov še ni znan, nekatere žrtve pa naj bi bile v grobišču več kot en mesec. Med trupli jih je bilo 11 obglavljenih, številna so bila brez rok ali nog. Preiskovalci so našli tudi odrezane ušesa in prste.

Z nafto bogata vzhodna zvezna država Veracruz je že dolgo prizorišče spopadov med Zalivskim kartelom in rivalskim kartelom Zetas, ki so ga ustanovili nekdanji pripadniki posebnih enot mehiške vojske. Pripadniki Zetasa so najprej delovali kot vojaško krilo Zalivskega kartela, nato pa so se osamosvojili in organizirali svojo kriminalno združbo.

Od leta 2007 je s karteli povezano nasilje v Mehiki zahtevalo več kot 85.000 življenj, od česar je večina žrtev posledica medsebojnih spopadov med mafijskimi združbami za nadzor nad ozemljem in donosnimi tihotapskimi potmi. V teh letih je bilo odkritih že več množičnih grobišč.

Upad umorov, porast ugrabitev
Prejšnji mehiški predsednik Felipe Calderon je v boj s karteli poslal vojsko, a brez večjega uspeha, saj se krvava morija ni ustavila. Nasilje se je zmanjšalo v zadnjem letu in pol, odkar je na oblasti njegov naslednik Enrique Pena Nieto.

Tako se je v Veracruzu število umorov od januarja do aprila letos zmanjšalo za 40 odstotkov, upad pa opažajo tudi v drugih delih države, čeprav so v tem času porasli ugrabitve in izsiljevanja.

Na severu države so medtem varnostne sile prijele voditelja obeh kartelov - Zalivskega in Zetas, ki sta med drugim osumljena umorov, ugrabitev, izsiljevanja in prometa s prepovedanimi mamili.