Novi nigerijski predsednik Bola Ahmed Tinubu ob prisegi. Foto: Reuters
Novi nigerijski predsednik Bola Ahmed Tinubu ob prisegi. Foto: Reuters

Policija je sporočila, da so neznanci v nedeljo skupno napadli 15 vasi v zvezni državi Plateau. Pri večini mrtvih gre za ženske in otroke.

Guverner zvezne države Plateau Caleb Mutfwang je obsodil nasilje in ga označil za "barbarsko, brutalno in neupravičeno", piše Guardian. Obenem je zagotovil, da bodo oblasti sprožile preiskavo, da najdejo krivce za smrti nedolžnih civilistov.

Policija je sporočila, da so neznani napadalci med drugim tudi požigali hiše, avtomobile in motorje. Prebivalci večinsko krščanskih krajev domnevajo, da so napade izvedli muslimanski pastirji Fulani.

Organizacija Amnesty International pa je po napadih kritizirala vlado, ker "ji ne uspe ustaviti pogostih smrtonosnih napadov na podeželske skupnosti v državi Plateau".

Spopadi med etničnimi skupinami

Nigerijo že dolgo pretresajo konflikti, ki jih dodatno zaostrujejo podnebne spremembe. Pastirji s severa Nigerije se selijo južneje, pri tem pa napadajo tam živeče skupnosti poljedelcev. V državi živi več kot 220 milijonov ljudi in več kot 200 etničnih skupin. Vlada se v več delih države spopada z varnostnimi izzivi, med njimi so tudi napadi skrajne skupine Boko Haram, poroča STA.

Predvsem severozahodno in osrednjo Nigerijo ustrahujejo tudi razbojniške milice, ki delujejo iz oporišč globoko v gozdovih in napadajo vasi, da bi ropale in ugrabile prebivalce za odkupnino.

Predsednik države Bola Ahmed Tinubu, nekdanji guverner Lagosa, ki je bil po očitkih o volilnih prevarah na ta položaj izvoljen na februarskih volitvah, je obljubil, da bo v največje afriško gospodarstvo in najbolj naseljeno afriško državo pritegnil več naložb in se tako spopadel z nenehnimi varnostnimi izzivi, dodaja Guardian.