Foto:
Foto:

Nacionalna demokratska stranka, ki jo vlada povezuje z nacisti, je na Saškem prejela približno 9 odstotkov glasov, skrajno desna Ljudska stranka pa je v Brandenburgu dobila šest odstotkov glasov.


Saška

prebivalstvo: 4,3 milijona
meji na Češko in Poljsko
Glavno mesto: Dresden
ostala pomembna mesta: Leipzig, Chemnitz
Dosedanja vlada: od leta 1990 so vladali krščanski demokrati. Nekdanji premier pokrajine je privabil naložbe v panogi novih tehnologij, sedanji pa se boji, da se bo zaradi porasta podpore desničarjev v pokrajini kapital ustrašil.

Brandenburg
prebivalstvo: 2,5 milijona
meji na Poljsko
glavno mesto: Potsdam
Dosedanja vlada: Schröderjeva stranka je vladala pokrajini od leta 1990. Od leta 1999 je v koaliciji z demokrati in glede na izide bo tako najverjetneje ostalo tudi v prihodnje.


Konzervativni krščanski demokrati so ostali najmočnejša stranka na Saškem. Osvojili so 43 odstotkov glasov, stranka kanclerja Gerharda Schröderja pa je obdržala primat v Brandenburgu z 32,5 odstotka glasov. Analitiki trdijo, da se je porast desničarjev zgodil zaradi nezadovoljstva z reformami vlade.

Od leta 2003 so socialdemokrati na lokalnih volitvah, ki so potekale v sedmih zveznih deželah, izgubili že šestkrat. Glavni razlog za tako slabe rezultate pa naj bi bile vladne reforme.

Te predvidevajo znižanje podpore brezposelnim, zmanjšanje števila prejemnikov socialne pomoči in krčenje stroškov zdravstvenega in pokojninskega sistema.