Foto: EPA
Foto: EPA

Ministrica za družino je porast pripisala okrepljenemu priseljevanju iz držav, kjer je obrezovanje bolj običajno, kot so Eritreja, Somalija, Indonezija, Egipt in Nigerija.

Število žensk in deklet, ki so bile v Nemčiji obrezane, se je tako od leta 2017, ko je bilo žrtev 44.000, povečalo na 68.000. Da bodo šle pod nož, grozi do 15.000 deklicam v Nemčiji, navaja Deutsche Welle.

"Obrezovanje ženskih genitalij je huda kršitev človekovih pravic in arhaični zločin, ki posega v pravico deklet in žensk do fizične integritete in spolne samodeterminacije," je dejala ministrica Franziska Giffey. "Žrtve obrezovanja vse življenje čutijo fizične in psihološke posledice."

Predsednica Nale Fadumo Korn izroča peticijo nemški ministrici za družino Franziski Giffey. Foto: EPA
Predsednica Nale Fadumo Korn izroča peticijo nemški ministrici za družino Franziski Giffey. Foto: EPA

Obrezovanje kot kršitev človekovih pravic

Giffeyjeva pravi, da je njen cilj "zaščititi dekleta in mlade ženske pred tem in jim ponuditi pomoč". Ob tem je pozvala k novim ukrepom v lokalnih skupnostih, da bi preprečili nadaljnjo rast primerov.

Predsednica aktivistične skupine NALA Fadumo Korn pa je dejala, da bi se morale oblasti v prihodnje osredotočiti na "krepitev mater, da bi obvarovale svoje hčerke". Ob tem je ministrici izročila peticijo s 125.000 podpisi proti obrezovanju.

Svetovna zdravstvena organizacija (WHO), ki obrezovanje označuje za kršitev osnovnih človekovih pravic, ocenjuje, da je obrezanih okoli 200 milijonov žensk in otrok po svetu.

Obrezovanje genitalij, s katerim ženski oz. dekletu izrežejo klitoris, da ne bi čutila užitka pri spolnih odnosih, je boleč postopek, v nekaterih primerih mazaškega posega lahko tudi umrejo.