Po podatkih Unicefa je na svetu več kot 200 milijonov deklic in deklet z obrezanimi in pohabljenimi spolovili. Foto: Reuters
Po podatkih Unicefa je na svetu več kot 200 milijonov deklic in deklet z obrezanimi in pohabljenimi spolovili. Foto: Reuters

Čeprav je obrezovanje ženskih spolovil v tej afriški državi prepovedano in čeprav ga, glede na raziskavo ZN-a, odobrava le devet odstotkov prebivalcev, to sporno in izjemno nevarno početje še vedno izvajajo pri kar treh četrtinah deklet v Burkina Fasu, poroča BBC.

Policija je zaradi omenjenega incidenta aretirala 60 let staro žensko in še nekaj staršev deklet z iznakaženimi spolovili.

Hude posledice za žensko telo
Obrezovanje ženskih spolovil (ang. female genital mutilation, FGM) je po definiciji Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) vsakršno dejanje, ki delno ali v celoti odstranjuje zunanje dele ženskih spolovil oziroma povzroči kakršne koli druge poškodbe ženskih spolovil, pa naj bo to zaradi kulturnih, verskih ali kakršnih koli drugih (ne)zdravstvenih razlogov.

Ker je obrezovanje ženskih spolovil prepovedano, hkrati pa je del kulturne tradicije premnogih afriških držav, ga navadno izvajajo starejše ženske brez ustreznega znanja in primerne medicinske opreme. Po navadi pri obrezovanju eno britvico, pogosto zarjavelo, uporabijo pri več dekletih, zato je verjetnost prenosa bolezni velika. Dekleta po posegu lahko dobijo vnetja in celo izkrvavijo. Ko se jim rane zacelijo, pa imajo izjemno boleče spolne odnose, težave pri uriniranju in porodu.