Marinova je bila TV-voditeljica, ki je pred kratkim začela voditi oddajo Detektor. Njen zadnji prispevek je bil o korupciji pri porabi EU-sredstev. Foto: Reuters
Marinova je bila TV-voditeljica, ki je pred kratkim začela voditi oddajo Detektor. Njen zadnji prispevek je bil o korupciji pri porabi EU-sredstev. Foto: Reuters
Truplo Marinove je v soboto našel mimoidoči v parku ob reki Donavi v mestu Ruse. Foto: Reuters
Marinova je že tretja novinarka iz članic EU-ja, umorjenih v zadnjem letu dni. Foto: EPA
Bolgari žalujejo za mlado novinarko. Foto: EPA

V tej fazi preiskave so izključili, da bi bil umor povezan z delom novinarke.

"V okviru preiskave smo identificirali moškega, ki ga je na našo zahtevo sinoči aretirala policija v Nemčiji," je sporočil bolgarski notranji minister Mladen Marinov na novinarski konferenci. Dodal je, da imajo dovolj dokazov, ki osumljenca povezujejo s krajem zločina in žrtvijo.

Nemška policija je nato sporočila, da so osumljenca prijeli v torek zvečer v mestu Stade na severu Nemčije. Tožilstvo v mestu Celle v Spodnji Saški pa že preverja, ali bi ga lahko izročili bolgarskemu pravosodju. Od sodišča so zahtevali tudi, da izda formalni zaporni nalog za osumljenca.

Generalni tožilec Sotir Cacarov je povedal, da "v tej fazi ne menijo, da je bil umor povezan s profesionalno dejavnostjo žrtve", da pa nadaljujejo preiskavo vseh hipotez. Povedal je, da so za osumljenca ruskega izvora izdali evropski zaporni nalog.

Osumljenca Severina Kasimirova, ki se je rodil leta 1997, so že iskali zaradi umora in posilstva. "Dokazi, ki jih imamo v tej fazi, kažejo na to, da je šlo za spolni napad, ki ni bil vnaprej načrtovan," je še povedal Cacarov. Kasimirov je iz Bolgarije odšel v soboto, v Nemčiji pa naj bi živela njegova mama.

V torek zvečer je bolgarska policija sicer izpustila Romuna, ki so ga isti dan prijeli v povezavi z umorom in pojasnili, da ni več osumljen.

Bolgarska televizija TVN, kjer je delala Marinova, poroča, da se pokojna in osumljenec nista poznala. Bolgarska televizija bTV pa poroča, da je v osumljenčevem stanovanju v mestu Ruse, kjer je novinarka živela in bila ubita, policija našla njen mobilni telefon.

Poročala o korupciji
Truplo 30-letne Marinove so v soboto našli v parku ob reki Donavi v mestu Ruse na severu Bolgarije. Televizijska novinarka, ki naj bi pred umorom poročala o preiskavi domnevne korupcije pri porabi sredstev EU, je bila brutalno pretepena, posiljena in umorjena, izginili pa so tudi njen mobilni telefon, avtomobilski ključi in del oblačil.

Na televiziji TVN je pred kratkim začela voditi novičarsko pogovorno oddajo Detektor, v zadnji oddaji pa je poročala o dveh preiskovalnih novinarjih iz Bolgarije in Romunije, ki sta raziskovala domnevno korupciji pri porabi sredstev iz evropskih razvojnih skladov.

Po njenem umoru so bolgarske oblasti uvedle preiskavo teh navedb proti gradbenemu podjetju GP Group, podjetju pa zamrznili premoženje v vrednosti 14 milijonov evrov.

Borisov kritičen do poročil
Ni sicer še jasno, ali je bil umor novinarke povezan z njenim delom. Bolgarske oblasti so sporočile, da preiskujejo tako profesionalne kot osebne motive za njen umor.

Bolgarija je glede svobode medijev šele na 111. mestu na svetu. Najslabše je uvrščena ne samo med članicami EU-ja, ampak tudi med državami na Balkanu.

Bolgarski premier Bojko Borisov je že ocenil, da umor Marinove ni bil povezan z njenim novinarskim delom. Hkrati je kritiziral mednarodna združenja in skupine, ki so hitro ocenila, da je bil motiv za njen umor političen.

"V samo treh dneh sem bral grozovite stvari o Bolgariji. Nobena ni resnična," je dejal na današnji novinarski konferenci v Sofiji. "Kot država si ne zaslužimo, da nas tako blatijo, medtem ko se vsi trudijo, da se reši primer ne le 100-odstotno, ampak 1000-odstotno."

Marinova je že tretja novinarka, ki so jo umorili v Evropski uniji v zadnjih 12 mesecih. Februarja letos so umorili slovaškega novinarja Jana Kuciaka, oktobra lani pa na Malti novinarko Daphne Caruana Galizia.