V državah Latinske Amerike se poskušajo zaščititi z razkuževanjem območij. Foto: Reuters Foto: Reuters
V državah Latinske Amerike se poskušajo zaščititi z razkuževanjem območij. Foto: Reuters Foto: Reuters

Virus Zika prenašajo komarji, če se z njim okužijo nosečnice, pa lahko pri novorojenčkih to povzroči mikrocefalijo oziroma nenormalno majhno glavo, zaradi česar lahko dobijo poškodbe možganov. Virus povezujejo z več tisoč primeri prirojenih napak pri novorojenčkih. Vse tri osebe, pri katerih so v New Yorku potrdili virus, so potovale zunaj ZDA, kjer se bolezen hitro širi, vendar pa niso razkrili, kje točno so te osebe bile, poroča Slovenska tiskovna agencija.

Oblasti v New Yorku so zato vse, ki potujejo v toplejše kraje, pozvale k previdnosti. "Prebivalce, še posebej nosečnice, pozivamo, da pred potovanjem preverijo vse zdravstvene napotke in sprejmejo zaščitne ukrepe, kadar potujejo na prizadeta območja," je povedal newyorški komisar za zdravje Howard Zucker.

Za zdaj najhuje v Braziliji
Ženske pozivajo, naj se zaščitijo pred piki komarjev, svetujejo nošnjo dolgih rokavov in hlač ter nanos repelenta proti insektom. Virus Zika se prenaša s pikom tigrastega komarja, ki prenaša tudi tropski bolezni denga in čikungunja. Izbruhnil je v južnoameriških državah, najhuje pa je bilo v Braziliji, kjer se je od oktobra rodilo skoraj 4.000 dojenčkov, pri katerih so opazili mikrocefalijo.

Edina načina, kako se zaščititi pred virusom, ki je bil prvič odkrit v Afriki v štiridesetih letih, zdaj pa se širi v Latinski Ameriki, sta izogibanje stoječim vodam, kjer se razmnožujejo komarji, in zaščita pred njihovimi piki. V Braziliji je 49 otrok, ki so imeli mikrocefalijo, umrlo, od tega je bilo v petih primerih ugotovljeno, da so bili okuženi z virusom Zika. Virus sicer ni nalezljiv, običajno pa ima simptome, podobne gripi. V nekaterih latinskoameriških državah ženskam svetujejo, naj, dokler ne bo o virusu znanega več, ne načrtujejo zanositve. Takšna opozorila so bila izdana v Kolumbiji, Ekvadorju, Salvadorju in na Jamajki.