Ammon Bundy je bil na poti na srečanje podpornikov milice, ko so ga ustavili policisti. Foto: Reuters
Ammon Bundy je bil na poti na srečanje podpornikov milice, ko so ga ustavili policisti. Foto: Reuters
Oregon
Zadnje tedne se je v narodnem parku Malheur bila živčna vojna med oboroženci in zvezno policijo. Foto: Reuters
Obračun s člani Bundyjeve milice

Pripadniki zveznega preiskovalnega urada (FBI) so v mestu Burns na zahodu ZDA ustavili vozilo z oboroženci, pri tem pa je izbruhnil strelski obračun, saj so se vsi vdali z izjemo dveh - LaVoya Finicuma in brata Ammona Bundyja, Ryana. Ni jasno, kdo je prvi prijel za orožje, a v streljanju je bil Bundy lažje ranjen, Finicum pa ubit.

Finicum je veljal za enega najglasnejših članov milice. Pred dnevi je dejal, da raje umre, kot da bi ga aretirali. "Nobenega namena nimam preostanka življenja preživeti v betonski celici. Nekatere stvari so pomembnejše od življenja in svoboda je ena izmed njih. Pripravljen sem se bojevati zanjo," je izjavil.

Policija je aretirala vodjo zasedbe zvezne zgradbe naravnega parka, 40-letnega Ammona Bundyja in še sedem ljudi, ki jim grozi pregon zaradi oviranja delovanja zveznih uslužbencev s silo, zastraševanjem ali grožnjo. Drugi pripadniki milice so še na begu.

Naperjeni proti zvezni oblasti
Pripadniki samooklicane milice so zahtevali, da zvezna vlada vrne zemljišča belim posestnikom v Oregonu in drugod po ZDA. Kot poroča Edvard Žitnik, dopisnik RTV Slovenija iz ZDA, so oboroženci trdili, da se zvezna oblast, torej Washington, nima pravice vpletati v njihovo vaško življenje, kajti vse, kar je skozi zgodovino prišlo iz prestolnice, je po njihovem mnenju slabo.

Povod: aretacija dveh kmetov
Upor je izbruhnil, potem ko bi morala oče in sin Dwight in Steve Hammond za pet let v zapor zaradi požiga gozda, s katerim sta prikrila krivolov. Potem ko bi morala Hammonda v zapor, je v Burnsu protestiralo okoli 300 ljudi. Bili so dobro oboroženi, pri čemer so se sklicevali na ustavno pravico do oblikovanja lokalnih milic. Ko so zgodbo o uporu objavili zvezni mediji, je primer vzbudil pozornost številnih skrajno desnih aktivistov, ki zavračajo vmešavanje zvezne vlade v krajevno življenje.

Oboroženo milico sta vodila brata Bundy; njun oče Cliven Bundy je leta 2014 uprizoril podoben spopad z zvezno vlado glede paše goveda na zveznih travnikih v Nevadi. Bundy ni plačal za pašo, ko pa so mu hoteli vzeti krave, je prijel za orožje. Na pomoč so mu priskočili nasprotniki zvezne vlade iz vseh ZDA in krave je dobil nazaj.

Niso se želeli pogajati
Uporniki v Oregonu so ves čas zavračali možnost kakršnih koli pogajanj in napovedali, da se bodo proti zveznim oblastem bojevali do smrti. Policija je le omejila gibanje okoli zasedenega sedeža naravnega parka, a zaradi javnega mnenja se je štiri tedne vzdržala oboroženega posredovanja. Domačini so bili sprva na strani upornikov, vendar pa jepozneje, ko je postalo očitno, da bodo zvezne oblasti posredovale, njihova podpora močno upadla, dodaja Žitnik.

Obračun s člani Bundyjeve milice