Srečanje delegacij Slovenije in BiH-a pod vodstvom obeh predsednikov. Foto: Twitter
Srečanje delegacij Slovenije in BiH-a pod vodstvom obeh predsednikov. Foto: Twitter
Pahor je prejel nagrado, ki jo društvo bosanskih akademikov vsako leto podeli tujim državnikom za njihove posebne zasluge za Bosno in Hercegovino. Foto: Nebojša Tejić/STA
Pahor obiskal BiH in dobil priznanje

Pahor, ki je v Sarajevo odpotoval na povabilo predsedujočega predsedstvu BiH-a Bakirja Izetbegovića, se je najprej sestal z gostiteljem in s preostalima članoma predsedstva, Nebojšo Radmanovićem in Željkom Komšićem. Govorili so predvsem o krepitvi sodelovanja med državama na najvišji politični ravni, obisk pa pomeni tudi priložnost za potrditev tradicionalno dobrih odnosov med državama.

Pozornost bodo namenili pomoči po poplavah
Posebno pozornost je Pahor s sogovorniki namenil tudi odpravi posledic poplav, ki so sredi maja prizadele BiH. Slovenija je ponudila strokovno in gmotno pomoč za obnovo po poplavah na področju kmetijstva in okolja, še vedno pa v BiH prihaja tudi pomoč številnih dobrodelnih organizacij iz Slovenije in nekaterih posameznikov, ki so organizirali zbiranje pomoči. Pahor je prejšnji teden obiskal tudi Srbijo, kjer si je prav tako ogledal posledice poplav in obljubil pomoč.

Kot je za TV Slovenija poročal Vanja Vardjan, obisk še zdaleč ni bil protokolaren, saj je bil v slovenski delegaciji tudi minister za kmetijstvo Dejan Židan, ki se je z gostitelji dogovarjal o konkretni pomoči, ki jo bo Slovenija nudila Bosni in Hercegovini na področju kmetijstva in okolja, kjer je bila škoda ob poplavah največja in je pomoč najnujnejša.

Druge teme pogovorov so bile evroatlantska perspektiva BiH-a in napredek pri pridobitvi statusa kandidatke BiH za članstvo v Evropski uniji. Sogovorniki so izmenjali tudi poglede na razmere na Zahodnem Balkanu s poudarkom na bližnjem srečanju voditeljev držav v okviru procesa Brdo.

Pahor bo prejel nagrado za posebne zasluge
Predsednik Pahor je na svečani prireditvi v narodnem gledališču v Sarajevu pozno popoldne prevzel tudi nagrado Ise Bega Ishakovića, ki mu jo je podelilo Društvo akademikov BiH-a za posebne zasluge za BiH.

V sredo bo Pahor obiskal parlament, svet ministrov in pripadnike Slovenske vojake v vojaškem oporišču Euforja.

Pahor obiskal BiH in dobil priznanje