Castillo ob dokončni razglasitvi zmage. Foto: Reuters
Castillo ob dokončni razglasitvi zmage. Foto: Reuters

"Pedra Castilla razglašam za predsednika in Dino Boluarte za podpredsednico Peruja," je v televizijskem prenosu razglasitve uradnih izidov volitev sporočil vodja volilne komisije Jorge Salas.

Castillo je v svojem prvem komentarju po uradni potrditvi za predsednika pozval k narodni enotnosti. "Prosim za trud in odrekanje v boju, da Peru postane pravična in suverena država," je sporočil.

"Cenimo bližnje vezi s Perujem in upamo, da jih bomo z izvoljenim predsednikom Castillom po inavguraciji 28. julija še poglobili," je razglasitev izidov pozdravilo ameriško veleposlaništvo v Limi.

Castillovi privrženci v prestolnici Lima. Foto: Reuters
Castillovi privrženci v prestolnici Lima. Foto: Reuters

Preoblikovanje ustave in obdavčitev rudarjenja?

51-letni nekdanji učitelj in sin kmetov se je v kampanji zavezal, da bo preoblikoval ustavo in povišal davke za rudarske družbe. Peru je drugi največji proizvajalec bakra na svetu.

Vendar je levičarski predsednik v zadnjih tednih po navedbah Reutersa omilil svojo retoriko in se očitno odločil za zmernejši pristop. V ponedeljek je poudaril, da si bo prizadeval za gospodarsko stabilnost.

Keiko Fujimori poziva k protestom

"Keiko Fujimori prosim, naj ne postavlja ovir, da bi lahko šli naprej in vzpostavili vlado vseh Perujcev," je še pozval protikandidatko.

Fujimori se je po objavi prvih volilnih izidov, po katerih je kandidata ločilo zgolj 44.000 glasov, pritožila zaradi domnevnih nepravilnosti. Udeležba na volitvah v državi z 32,5 milijona prebivalci je sicer obvezna.

Volilna komisija je po preiskavi pritožb sporočila, da so izidi volitev veljavni. Tudi Organizacija ameriških držav (OAS), Evropska unija in Združeno kraljestvo na volitvah niso zaznali nepravilnosti.

Protikandidatka je sporočila, da bo spoštovala odločitev perujske volilne komisije. Kljub temu vztraja, da so jim "ukradli na tisoče glasov". "Imamo pravico do mobilizacije, vendar na miren in zakonit način," je hči zaprtega nekdanjega predsednika Alberta Fujimorija pozvala privržence, naj protestirajo proti izidu.