Slovenski predsednik Borut Pahor, predsednik predsedstva BiH-a Mladen Ivanić in hrvaška predsednica Kolinda Grabar-Kitarovic pred zasedanjem vrha Summit 100. Foto: BoBo
Slovenski predsednik Borut Pahor, predsednik predsedstva BiH-a Mladen Ivanić in hrvaška predsednica Kolinda Grabar-Kitarovic pred zasedanjem vrha Summit 100. Foto: BoBo
Dogodek bo, kot napovedujejo v uradu predsednika, priložnost za okrepitev zaupanja med voditelji v regiji. Foto: BoBo

Predsednik republike Borut Pahor pred srečanjem poslovnih voditeljev JV Evrope Summit 100 je v Portorožu na neformalni večerji gostil predsednike BiH-a, Hrvaške, Makedonije, Kosova in Črne gore, ne bo pa predsednikov Srbije in Albanije.

Dogodek bo priložnost za okrepitev zaupanja med voditelji v regiji, ki je po Pahorjevih besedah porušeno.

Kot je za Televizijo Slovenija povedal Pahor, "je zelo pomembno, da se je večina voditeljev odzvala na moje neformalno vabilo za večerjo in naslednji dan za srečanje s poslovneži v Portorožu, kar sicer prej ni bilo mišljeno". Po predsednikovih besedah nas zato v formalnem smislu ne bi smelo skrbeti, ker ni srbskega predsednika Tomislava Nikolića in albanskega predsednika Bujara Nishanija. "Res pa je, da se k predsedniku Nikoliću odpravljam v sredo na zelo deloven pogovor zato, ker so pa vsi potrdili udeležbo na vrhu 7. junija v Črni gori," je dodal Pahor.

Dogodek Summit 100, ki se odvija danes in jutri v Portorožu, gosti najvplivnejše gospodarstvenike in predsednike držav regije, evropsko komisarko mag. Violeto Bulc in župane glavnih mest. Večino pogovorov na tem dogodku si boste lahko pogledali v neposrednem prenosu na MMC-ju. Začnemo ob 14. uri!

V uradu predsednika ocenjujejo, da se je zaupanje med voditelji v regiji v zadnjem času zmanjšalo, tudi v luči poslabšanja političnih razmer, pri čemer je zlasti v ospredju Makedonija.

Predsednik Pahor, hrvaška predsednica Kolinda Grabar-Kitarović, predsedujoči predsedstvu BiH Mladen Ivanić, makedonski predsednik Gjorge Ivanov, kosovska predsednica Atifete Jahjaga in črnogorski predsednik Filip Vujanović bodo nato v ponedeljek sodelovali na panelu voditeljev procesa Brdo.

Cilja te pobude, ki jo je Pahor sprožil leta 2010, sta politično in gospodarsko stabilna regija ter povezovanje držav v regiji v luči njihove evroatlantske integracije.

Organizatorji četrtega Summita 100 ocenjujejo, da se njihovi cilji v veliki meri prekrivajo oziroma dopolnjujejo s cilji procesa Brdo, zavzemajo se namreč za odpiranje trgov v regiji ter tudi skupen nastop na tretjih trgih. Zato so prepričani, da bodo predsedniki s svojo navzočnostjo na vrhu dali tudi politično podporo projektom, o katerih bodo govorili poslovneži.

Predsedniki držav, ki sodelujejo v procesu Brdo, se bodo sicer že čez teden dni sešli na formalnem srečanju v Budvi. Pogovori v Portorožu bodo zato predvsem priložnost, da pred vrhom odkrito izmenjajo stališča glede aktualnih vprašanj.

Srečanje predsednikov držav Zahodnega Balkana
Srečanje predsednikov držav Zahodnega Balkana