Umrli so najmanj trije ljudje, škoda pa je velika na zgodovinskih, več stoletij starih templjih in pagodah. Foto: Reuters
Umrli so najmanj trije ljudje, škoda pa je velika na zgodovinskih, več stoletij starih templjih in pagodah. Foto: Reuters
V Mjanmaru potres z močjo 6,8

Žarišče potresa je bilo 91 kilometrov pod zemljo, središče pa 25 kilometrov zahodno od mesta Čauk v osrednjem delu države, severozahodno od glavnega mesta Najpjido. Čutili so ga tudi v sosednjih državah Indiji, Bangladešu in na Tajskem. Iz številnih mest so poročali o ranjenih, ko so ljudje v paniki bežali iz tresočih se stavb.

Med žrtvami so sedem- in 15-letna deklica ter še neidentificirani moški, umrl pa naj bi še 22-letnik, poroča nemška tiskovna agencija DPA. Oblasti relativno majhno število žrtev pripisujejo redki poseljenosti območja. Tudi iz Rdečega križa Mjanmar so sporočili, da medtem ko oblastem pomagajo pri pomoči poškodovanim na prizadetem območju, položaja ne označujejo za veliko krizo.

Med poškodovanimi stavbami je tudi 185 budističnih zgradb v mestu Bagan, ki z od 2.000 do 3.000 zgradbami iz obdobja med 9. in 14. stoletjem velja za eno najbolj priljubljenih turističnih točk v državi. Oblasti so poslale za varovanje in obnove stoletja starih budističnih pagod vojake in policiste.

V Mjanmaru so potresi relativno pogosti, saj leži država na območju, kjer se stikata Indoavstralska in Evrazijska plošča. Zadnji močnejši potres, z magnitudo 6,9, je državo oziroma njen severozahod, stresel aprila letos, a tudi ta ni povzročil večjega števila žrtev, poroča Reuters.

V Mjanmaru potres z močjo 6,8