V pakistanskem mestu Kveta se je zbralo več sto ljudi, ki so se poklonili vodji teroristične mreže Osami bin Ladnu.Obenem so ZDA grozili s smrtjo in sežigali ameriške zastave. Foto: EPA
V pakistanskem mestu Kveta se je zbralo več sto ljudi, ki so se poklonili vodji teroristične mreže Osami bin Ladnu.Obenem so ZDA grozili s smrtjo in sežigali ameriške zastave. Foto: EPA
Pakistanci spremljajo novice o smrti bin Ladna s pričujočo fotografijo trupla, za katero je zdaj dokazano, da je zrežirana. Foto: EPA
Po spletnih straneh skrajnih islamističnih skupin že krožijo opozorila pred maščevanjem. Foto: EPA
Dokaz, da je posnetek trupla, ki so ga sprva pokazali na pakistanski televiziji, lažen. Foto: Guardian
Bučno praznovanje smrti na Times Squaru naj bi še dodatno razbesnelo bin Ladnove privržence. Foto: EPA
Osama je mrtev. Kaj zdaj? Foto: EPA

Al Kaida je maščevalne napade napovedala prek svojih spletnih strani. Komentator, podpisan z imenom Asad al Džihad2, je priznal smrt prvega moža mreže in vsem, ki mislijo, da je njihov boj za vero končan, sporočil, "naj le malo počakajo".

ZDA se že pripravljajo na morebitne povračilne akcije, na možnost maščevanja pa opozarjajo tudi voditelji z vsega sveta. Ameriška predstavništva po svetu so zaradi nevarnosti morebitnih maščevalnih napadov teroristov tako že v polni pripravljenosti.
Poleg tega je State Department ameriške državljane po svetu posvaril pred morebitnim protiameriškim nasiljem ter jih pozval k posebni previdnosti in izogibanju prostorov, na katerih se zbirajo večje množice ljudi. Tudi nekatere druge države so že poostrile varnostne ukrepe, med njimi Japonska, ki gosti skoraj 50.000 ameriških vojakov.


Opozorilo Interpola
K poostritvi varnostnih ukrepov je po današnji novici vse države sveta pozval tudi Interpol, saj meni, da bi lahko smrt vodje Al Kaide vodila v povračilne napade. Kot je izjavil generalni sekretar Interpola Ronald Noble, morajo biti organi pregona zdaj "posebno pazljivi", saj obstaja povečana nevarnost terorističnih napadov z Al Kaido povezanih skupin ali teroristov, ki jih je navdihnila Al Kaida. Sam Interpol, ki ima sedež v Franciji in usklajuje delo z nacionalnimi policijami v 188 državah članicah, je v "polni pripravljenosti" pred morebitnimi povračilnimi napadi.
Kot je zapisal Noble, najbolj iskanega mednarodnega terorista ni več, a njegova smrt še ne pomeni tudi smrti z Al Kaido povezanih terorističnih skupin oz. nad Al Kaido navdušenih teroristov, ki so in bodo nadaljevali napade po svetu. "Zato moramo ostati enotni in osredotočeni v našem sodelovanju in boju," je dodal.
Jordanski strokovnjaki so medtem dejali, da bo Al Kaida zagotovo odgovorila s povračilnim napadom. Priznani strokovnjak in pisec o islamskih organizacijah Mohamed Abu Roman je ob tem napovedal še, da bo najverjetneje napadla v Evropi in na Bližnjem vzhodu.
"Ne moremo si oddahniti"
Tudi britanski strokovnjaki za varnost napovedujejo povračilni udarec Al Kaide in svarijo, da je treba po vsem svetu okrepiti varnost. Kot meni John Gearson z inštituta za raziskovanje terorizma na londonskem King's College, morajo varnost vsaj za nekaj časa poostriti na veleposlaništvih in v vojaških oporiščih po vsem svetu, saj bo Al Kaida zdaj zagotovo poskušala dokazati, da je "še vedno močna in v igri".
Pred napadi privržencev bin Ladna na ameriške in pakistanske tarče svari tudi predsedujoči Münchenski varnostni konferenci Wolfgang Ischinger. Po mnenju Ischingerja, nekdanjega nemškega veleposlanika v Washingtonu, smrt bin Ladna v nobenem primeru ne pomeni, "da si lahko zdaj oddahnemo in izhajamo iz prepričanja, da je strah že mimo". Kot je Ischinger povedal v pogovoru za nemški radio Kultur, bi se lahko privrženci bin Ladna maščevali z napadi na ameriške in pakistanske cilje tam, kjer so ti najbolj ranljivi.
V Egiptu pa je Muslimanska bratovščina opozorila, da bo smrt najverjetneje sprožila nasilen odziv Afganistana, Pakistana, Maroka in Alžirije.

Teorije zarote na pohodu
Poleg tega je ob tem treba zapisati, da bo način bin Ladnove smrti - v tajni ameriški operaciji, izvedeni brez vedenja pakistanskih oblasti - skoraj gotovo vodil do številnih teorij zarote, češ da bin Laden ni zares mrtev. K temu prispeva tudi objava fotografije njegovega trupla, za katero so mnogi, predvsem pa spletna skupnost, že takoj trdili, da je lažna. Zdaj je to potrdil tudi britanski časnik Guradian, kjer so objavili dokaz, da gre za sestavljeno Reutersovo fotografijo bin Ladna iz leta 1998 in nekega neznanega trupla, slika pa naj bi krožila po spletu že dve leti. Pogosto so jo objavljali tudi forumi, ki se ukvarjajo s teorijami zarote, in sliko uporabljali kot "dokaz", da je Osama že mrtev.
Omenjeno fotografijo so povzeli številni (tudi ugledni) svetovni mediji, a so jo nemudoma umaknili, ko so s pomočjo objav na Twitterju ugotovili, da gre za fotomontažo.
Način pokopa bin Ladna na morju je zgodba zase. V isti sapi, ko so sporočile, da so Osamo ubili s strelom v glavo, so ameriške oblasti nagel pokop zagovarjale z argumentom, češ da se po islamskih običajih pokojnika pokoplje v roku 24 ur.
Okoliščine so za mnoge preprosto preveč sumljive - skrivna akcija, Obamov nagovor državljanov pozno zvečer, in to v času, ko se v ZDA že začenja predvolilna kampanja pred predsedniškimi volitvami 2012, Obami pa pada podpora že nekaj časa.
Pripadniki militantnih islamističnih forumov so danes objavili sporočila, v katerih pravijo, da "molijo, da se novice o bin Ladnovi smrti izkažejo za lažne", a so pri tem namignili na maščevanje, če so novice resnične. Spet drugi so se norčevali iz ameriškega slavja po ulicah, češ da "slavijo svoj lastni konec".