Prebivalci Džješjuja sanirajo škodo po obilnem deževju. Foto: Reuters
Prebivalci Džješjuja sanirajo škodo po obilnem deževju. Foto: Reuters

Močno deževje je povzročilo številne plazove v več kot 70 okrožjih in mestih v pokrajini in uničilo številne hiše, ovira pa tudi reševanje na omenjenih območjih. Po navedbah agencije Šinhua so preselili več kot 120.000 ljudi, porušenih je 17.000 hiš. Kot kitajski Global Times navaja BBC, je bil plaz usoden za štiri policiste, uradne potrditve še ni.

Omenjeni kitajski medij poroča, da bi lahko bile poplave še hujše kot v Henanu pred manj kot tremi meseci, ko je umrlo več kot 300 ljudi.

V prestolnici Taijuanu je pretekli teden v povprečju padlo 185,6 milimetra dežja. Za primerjavo: med letoma 1981 in 2010 je oktobra padlo 25 milimetrov.

V Šanšiju nakopljejo največ premoga na Kitajskem, zaradi dežja pa je bila kitajska vlada že prisiljena ustaviti delo v premogovnikih in kemičnih tovarnah. Tamkajšnja vlada je sporočila, da je ustavila izkop v 60 premogovnikih, 372 drugih rudnikih in 14 kemičnih tovarnah v regiji.

Kitajska se že sicer spopada s pomanjkanjem energije, kar je privedlo do izpadov električne energije. Vlada je med drugim omejila uporabo električne energije v pristaniščih in tovarnah.