Prek Rdečega morja se afriški prebežniki podajajo na pot v bogatejše bližnjevzhodne države. Foto: EPA
Prek Rdečega morja se afriški prebežniki podajajo na pot v bogatejše bližnjevzhodne države. Foto: EPA

Oblasti v zahodni jemenski pokrajini Taziz so sporočile, da je manjša ladja potonila v soboto zaradi močnega vetra in visokih valov v bližini pristaniškega mesta Al Makha. Na krovu ladje je bilo 70 ljudi, vsi Etiopijci.

Marca letos je v Arabskem morju ob južni obali Jemna potonila ladja, pri čemer je umrlo 42 afriških prebežnikov. Po podatkih Združenih narodov je letos na morju med potjo v Jemen umrlo že več kot 200 ljudi.

Jemen je za prebežnike iz afriških držav izhodiščna točka za pot naprej v bogatejše države na Bližnjem vzhodu, predvsem v Savdsko Arabijo in Oman. Organizatorji tihotapljenja prebežnikov pogosto uporabljajo slabo vzdrževane ladje. Na nevarno pot od Afriškega roga do Jemna se vsako leto poda na tisoče prebežnikov.

Jemen je zaradi nestabilnih varnostnih razmer priljubljen med pribežniki, ki se skušajo prebiti do drugih bližnjevzhodnih držav, kar izkoriščajo kriminalne združbe, ki so s tihotapljenjem prebežnikov razvile donosen posel na poteh prek Rdečega morja.

Ob prihodu so številni prebežniki izpostavljeni mučenjem ali posilstvom, ko želijo tihotapci iz njih izvleči še več denarja. Nekateri zaradi izstradanosti ali dehidracije umrejo med potjo po puščavi, ko se kar peš odpravijo do Savdske Arabije. Dogajajo se tudi umori prebežnikov, ko padejo v roke kriminalcem in jim svojci ne morejo plačati odkupnine.