Po obvestilu španske policije je rotterdamska policija odpovedala koncert in izpraznila prizorišče. Foto: Reuters
Po obvestilu španske policije je rotterdamska policija odpovedala koncert in izpraznila prizorišče. Foto: Reuters
V Rotterdamu odpovedali koncert zaradi strahu pred napadom

Kot je dejal župan Rotterdama Ahmed Aboutaleb, so voznika kombija, registriranega v Španiji, pridržali in ga bodo zaslišali. Kombi je preiskala posebna bombna enota policije, na prizorišču, ki je bilo evakuirano, pa so bili policisti v neprebojnih jopičih. "Ali se da kombi s plinskimi jeklenkami povezati z grožnjo, je prezgodaj reči," je dejal župan in posvaril pred "hitrimi sklepi", poroča BBC.

Reuters medtem poroča, da je policija v povezavi s teroristično grožnjo poleg španskega državljana na jugu Nizozemske aretirala še drugega osumljenca. 22-letnika so prijeli zjutraj v pokrajini Brabant.

Prvi mož rotterdamske policije Frank Paauw je kasneje razkril, da so od španskih oblasti dobili konkretne informacije o načrtovanem napadu na koncert ameriške skupine. "Dobili smo konkretne informacije španske policije, da bo napad izvršen na ta datum, na tem kraju in na to rockovsko skupino," je dejal. V Rotterdamu bi morala nastopiti ameriška rockovska skupina Allah-Las, ki je zaradi arabskega izraza za boga v imenu pogosto deležna groženj.

Povezave z napadi v Španiji naj ne bi bilo
Reuters medtem navaja pravosodni vir, češ da ni neposredne povezave med nedavnimi napadi v Španiji in obvestilom španskih oblasti, ki naj bi bilo posledica dlje trajajoče preiskave. Prejšnji teden je namreč v Kataloniji v napadih v Barceloni in Cambrilsu umrlo 15 ljudi. Napada sta sledila eksploziji v hiši, polni plinskih jeklenk, v kateri naj bi džihadisti, vpleteni v napada, pripravljali eksplozivne naprave za večji napad.

Youssef Alla zadnji član teroristične celice
Španska policija pa je medtem sporočila, da je identificirala še zadnjega člana teroristične celice. Youssef Aalla je umrl v eksploziji v hiši v Alcanarju, dan pred napadom v Barceloni. V hiši je 12-članska teroristična celica sicer pripravljala napade. Eksplozija v Alcanarju je bila tako silovita, da so oblak dima lahko videli več kilometrov stran.

V Rotterdamu odpovedali koncert zaradi strahu pred napadom