Ruska družba je izrazito nestrpna do istospolno usmerjenih. Foto: EPA
Ruska družba je izrazito nestrpna do istospolno usmerjenih. Foto: EPA

Tragični dogodek se je zgodil v vasi Zaporozje in ruski preiskovalci so sporočili, da so moški zagrešili zločin, "ker je bil njihov sovaščan netradicionalne spolne usmeritve".

Moški je ranam podlegel na mestu napada, napadalci pa so skušali zločin prikriti, tako da so njegovo truplo naložili v avtomobil in ga zažgali. Umorjeni 39-letni moški naj bi bil namestnik direktorja krajevnega letališča.

Čeprav je bila homoseksualnost v Rusiji dekriminalizirana leta 1993, pa dve desetletji pozneje homofobija ostaja široko razširjena in družbeno sprejemljiva.

Javnomnenjska raziskava neodvisnega inštituta Levada je pokazala, da je 38 odstotkov vprašanih Rusov prepričanih, da homoseksualci potrebujejo zdravljenje, medtem ko bi jih 13 odstotkov rado videlo kar na sodišču.

Maja so v mestu Volgograd na jugu Rusije najprej mučili in nato ubili 23-letnega moškega, potem ko je ta med popivanjem razkril svojo istospolno usmerjenost.

Ruski poslanci imajo trenutno na mizi predlog nacionalnega zakona, s katerim bi prepovedali "homoseksualno propagando" med mladimi. Zakon sicer že velja v več ruskih regijah, tudi v Sankt Peterburgu.

"Danes je bil ubit namestnik direktorja letališča na Kamčatki. Zato ker je bil gej. Kar bo sledilo, bo še huje," je na Twitterju zapisal vplivni ruski gejevski aktivist Nikolaj Aleksejev, ki meni, da je omenjeni predlog zakona del homofobne politike, ki daje Rusom proste roke pri napadih na geje.

Ruski predsednik Vladimir Putin je dejal, da Rusija ne diskriminira homoseksualcev, sam pa je kritičen do njih, ker ne prispevajo k povečanju prebivalstva.