V talibanskih napadih je ubitih vse več civilistov, čeprav uporniki zatrjujejo, da se bojujejo proti tujcem. Foto: EPA
V talibanskih napadih je ubitih vse več civilistov, čeprav uporniki zatrjujejo, da se bojujejo proti tujcem. Foto: EPA
Afganistan
Afganistanske otroke čaka negotova prihodnost. Foto: EPA

Samomorilski napadalec se je razstrelil na motornem kolesu na tržnici v okrožju Čamkani v pokrajini Paktija blizu meje s Pakistanom. Eksplozija je odjeknila ravno v trenutku, ko so se otroci iz bližnje šole odpravili na kosilo, mimo pa je peljal vojaški konvoj ameriških in afganistanskih sil.

Poleg desetih otrok so v napadu umrli še dva ameriška vojaka in afganistanski policist. Okoli 20 ljudi je bilo ranjenih, med njimi večinoma šolarji, starih okoli 12 let, in pet ameriških vojakov.

V eksploziji obcestne bombe v mestu Mehtarlam v vzhodni pokrajini Laghman je bilo medtem ubitih sedem Afganistancev, med njimi pet žensk.

Talibani so po zimskem zatišju aprila napovedali začetek tradicionalne spomladanske ofenzive, katere tarča naj bi bili predvsem tuji vojaki, ki bodo v skladu s potrjenimi načrti do konca leta 2014 zapustili Afganistan in odgovornost za varnost v državi predali domačim varnostnim silam.

Nenehni napadi talibanskih upornikov, ki se širijo tudi v prej stabilne in relativno mirne pokrajine, vzbujajo skrb in dvome o pripravljenosti okoli 352.000 afganistanskih policistov ter vojakov za učinkovito zagotavljanje varnosti v državi.

Karzaj okrcal talibansko sprenevedanje
Afganistanski predsednik Hamid Karzaj je prejšnji teden obsodil talibanske napade in skušal upornike postaviti na laž, ko govorijo, da se bojujejo proti tujcem, čeprav se po njegovem mnenju bojujejo ravno za tujce.

Karzaj sicer ni pojasnil, koga je imel z omembo tujcev v mislih, a njegova vlada že dolgo obtožuje sosednji Pakistan skrivanja talibanskih voditeljev in podpiranja njihovih napadov za doseganje lastnih strateških ciljev. V Islamabadu te obtožbe vseskozi zanika.

Karzaj je povedal, da talibani ubijajo vse več pripadnikov afganistanskih varnostnih sil, ki delujejo in se žrtvujejo za obrambo domovine.