Domnevni napadalec je pred morilskim pohodom objavil videoposnetek. Foto: Youtube
Domnevni napadalec je pred morilskim pohodom objavil videoposnetek. Foto: Youtube
Avtomobil napadalca
Napadalec je vozil črn BMW. Foto: Reuters

Še sedem ljudi je bilo ranjenih v strelskem pohodu v petek zvečer nedaleč od študentskega naselja univerze v Santa Barbari na jugu Kalifornije.

Policija je sporočila, da primer obravnavajo kot načrtovan množičen pokol in preučujejo grozilni videoposnetek, ki ga je napadalec objavil na spletnem portalu YouTube.

Po poročanju prič je napadalec streljal iz črnega avtomobila znamke BMW, s katerim je divjal po ulicah in na več krajih izstrelil po več nabojev. Med vožnjo se je dvakrat zapletel v strelski obračun s policijo, a mu je uspelo obakrat pobegniti.

Nato se je moški zaletel v parkirano vozilo, v katerem so ga policisti našli mrtvega. "Ugotovili smo, da je osumljenec umrl zaradi strela v glavo," je dejal policijski šerif v Santa Barbari Bill Brown. Pri njem so našli polavtomatsko puško.

Brown je še dejal, da je bilo streljanje "očitno delo blazneža", ni pa znal pojasniti, ali se je napadalec ustrelil sam ali je umrl v obračunu s policisti.

Policija se je pogovarjala z Rodgerjem
Omenjeni videoposnetek nosi naslov Povračilo Elliota Rodgerja, v katerem se mlajši moški pritožuje nad osamljenostjo, in ker so ga ženske več let zavračale, obljublja maščevanje.

Pozneje se je izvedelo, da je bil napadalec sin Petra Rodgerja, ki je bil pomočnik režiserja v filmski uspešnici Igre lakote. 22-letni Elliot Rodgers je v preteklosti večkrat obiskoval psihiatra in naj bi trpel za Aspergerjevim sindromom.

Odvetnik družine je povedal, da so bili starši v zadnjih tednih zaskrbljeni zaradi sinovega obnašanja in so njegove skrb vzbujajoče posnetke na YouTubu prijavili policiji, ki je z njim tudi opravila razgovor. Po besedah policistov je prijazen in vljuden.