Foto: EPA
Foto: EPA

Smrti Dženana Memića iz Sarajeva in Davida Dragičevića iz Banjaluke predstavljata primera najvidnejših domnevnih umorov v državi, ki po mnenju svojcev nista bila nikoli razjasnjena zaradi korupcije oblasti ali pa celo zaradi vpletenosti same policije.

22-letni Dženan Memić je bil umorjen leta 2016, oblasti pa so šele letos prijele domnevnega morilca. Predtem naj bi njegovo smrt s pomočjo skorumpiranih policistov prikazovali kot prometno nesrečo.

21-letni David Dragičević pa je umrl leta 2018, po navedbah svojcev v pridržanju po aretaciji. Njegovo truplo so sicer našli v strugi reke. Šele pred nekaj meseci se je v preiskavo primera vključilo državno tožilstvo v Sarajevu.

Današnjih protestov se je udeležilo okoli 3500 ljudi, med njimi tudi številni ljudje iz Banjaluke. Tam je policija po Dragičevićevi smrti leta 2018 proteste večkrat nasilno zatrla.

Na lokalnih volitvah pred letom dni pa je bil za župana mesta presenetljivo izvoljen eden izmed aktivistov iz gibanja, ki zahteva pravico za Davida, Draško Stanivuković, in odtlej v središču mesta stoji spominsko obeležje zanj.