Ob protivladnih protestih po državi so hkrati napovedani tudi provladni shodi, podobni temu na sliki, ki se je pripetil v Homsu ob obisku opazovalcev Arabske lige. Foto: EPA
Ob protivladnih protestih po državi so hkrati napovedani tudi provladni shodi, podobni temu na sliki, ki se je pripetil v Homsu ob obisku opazovalcev Arabske lige. Foto: EPA

Očitno je protivladne protestnike še podžgal prihod opazovalcev Arabske lige in po petkovih molitvah jih na tisoče znova protestiralo proti predsedniku Bašarju Al Asadu. Pet protestnikov je umrlo v mestu Hama in še pet v mestu Dera, ko so na njih streljali pripadniki varnostnih sil. Ubitih naj bi bilo tudi pet sirskih vojakov.

Uporniška vojska razglasila premirje
S prihodom opazovalcev Arabske lige so se ustavile tudi vse oborožene operacije uporniške Svobodne sirske armade, ki se bori proti režimu Bašarja Al Asada.

"Z dnem prihoda opazovalcev Arabske lige v Sirijo sem ukazal ustavitev vseh operacij. Vse operacije proti režimu so od prejšnjega petka zaustavljene razen v primeru samoobrambe," je Reutersu enostransko premirje potrdil generalpolkovnik Riad Al Asad, vodja Svobodne sirske armade (FSA).

Dezerterji iz Bašarjeve vojske
V Siriji že devet mesecev traja upor proti vladajočemu režimu. Med krvavim zatiranjem protestov je iz vojske dezertiralo na tisoče vojakov, predvsem zapostavljenih sunitov, ki so oblikovali oboroženo odporniško gibanje, ki v zadnjih tednih prevzema pobudo pri vstaji.

O FSA-ju verodostojnejši podatki prihajajo šele v zadnjih dneh. Uporniška skupina, ki je iz dezerterjev nastala konec julija, naj bi zdaj štela do 20 tisoč pripadnikov. FSA deluje skoraj izključno gverilsko, v svojih rokah pa po potrjenih podatkih trdno drži le četrt Bab Amr v Homsu.