Boj za osnovne pravice še zdaleč ni končan. Foto: EPA
Boj za osnovne pravice še zdaleč ni končan. Foto: EPA
V ZDA imajo v zadnjih letih številne razprave o uzakonitvi zvez istospolnih, a za zdaj se lahko poročite le v petih zveznih državah. Foto: EPA

Še več, v več kot 70 državah sveta je istospolna usmerjenost še vedno obravnavana kot - zločin. In prestopnike ponekod tudi povsem sodno-pravno usmrtijo. Medtem ko se nekatere države trudijo narediti napredek na tem področju, pa iz drugih dan za dnem prihajajo srhljiva poročila o nasilju nad istospolnimi, ki za svojo usmeritev plačajo ponekod tudi najvišjo ceno.

Britanski časnik Independent povzema raziskavo dobrodelne organizacije, Mednarodne zveze lezbijk, gejev, biseksualcev, transeksualcev in interseksualcev (ILGA), ki je pokazala, da 76 držav še vedno sodno preganja ljudi na podlagi njihove spolne usmerjenosti - sedem med njimi ta prekršek kaznuje s smrtjo.
Dva koraka naprej, en nazaj
Celostno gledano so narodi, ki delajo kaj pozitivnega za pravice gejev, močno v senci tistih, ki se do njih obnašajo negativno. Medtem ko bo 75 držav geje zaprlo, jih ima le 53 protidiskriminatorne zakone, ki se nanašajo na spolno usmeritev. Le 26 držav priznava istospolne zveze.
Velika Britanija je ena izmed držav, ki je v zadnjih 10 letih naredila velik korak naprej. V enem desetletju napredka imajo istospolni zdaj pravico posvojiti otroke, enako starostno mejo za privolitev, zakonodajo, ki jih varuje pred diskriminacijo in po kateri se lahko celo civilno poročajo. A homofobija ostaja črna pika britanske družbe in družbeni pritisk biti "normalen" še vedno ni odpravljen. Skoraj dve tretjini mladih lezbijk, gejev in biseksualcev po britanskih šolah še vedno ustrahujejo.
Ni še konec boja
Ben Summerskill, direktor britanske organizacije Stonewall za pravice istospolnih, pravi: "Zavedamo se, da so kljub izjemnemu napredku Velike Britanije po svetu še vedno države, kjer se ljudje bojijo za svoja življenja zgolj zaradi tega, kakšni so se rodili. Pomagati jim pri rahločutnem podpiranju je kritična obveza vsakogar, ki ga skrbi za človekove pravice po vsem svetu."

Ob sliki v številnih delih sveta se namreč zdi, da ima Velika Britanija do gejev široko razprte roke. A britanski premier David Cameron pravi, da je pomembno, da VB ne sedi na svojih lovorikah in da mora še napredovati . "Da, VB je svetovna voditeljica za enakost gejev, lezbijk, biseksualcev in transeksualcev, a ne smemo biti samozadovoljni. Dokler se ljudje čutijo potisnjeni na rob ali ogroženi, se moramo še naprej boriti proti predsodkom."

"Gnusen zločin"
Med območji, kjer se geji počutijo najbolj ogroženi, je nedvomno afriška celina. Tam je v zadnjem desetletju življenje za geje večinoma postalo samo še nevzdržnejše. Več kot polovica afriških držav je homoseksualnost kriminalizirala, verska homofobija pa je zelo razširjena. Slika ni veliko svetlejša v Aziji, kjer je 23 držav istospolnost kriminaliziralo.
Podobne nazore imajo tudi številne južnoameriške in karibske vlade. Na Jamajki je seks z drugim moškim v ustavi označen za "gnusen zločin". Tudi razvite, zahodne države niso odporne proti homofobiji. ZDA so tako edina država v zvezi Nato, kjer je prepovedano odkrito biti gej v vojski.

Še dolga je pot do enakosti.