Mogadiš velja za eno najnevarnejših prestolnic na svetu. Foto: Reuters
Mogadiš velja za eno najnevarnejših prestolnic na svetu. Foto: Reuters

Poslanci iz te nemirne države na afriškem rogu upajo, da bodo na ta način pridobili podporo islamskih upornikov, ki se bojujejo proti vladi, saj je bila uvedba šeriatskega prava ena izmed njihovih glavnih zahtev.

Šeriat in "premirje" z uporniki je načelno že sprejel tudi novi somalijski predsednik Šarif Šejk Ahmed, uvedbo takšnega prava pa je že desetega marca potrdila tudi vlada.

Šeriatsko pravo je islamski pravni sistem, skupek napotkov za pravilno življenje muslimanov. Izhaja iz Korana in in življenja preroka Mohameda. Na Zahodu šeriatska sodišča razsojajo predvsem v družinskih in poslovnih zadevah, zaradi nekaterih skrajnih oblik kaznovanja pa na Zahodu velja za spornega.

Po besedah somalijskega ministra za informiranje Farhana Alija Mohameda bodo muslimanske učenjake in imame povabili, naj sodelujejo pri spremembi somalijske ustave in predlagajo dopolnila k členom, ki so po njihovem "neislamski". Vse spremembe ustave morata potrditi dve tretjini poslancev.

Somalijska vlada in parlament sicer še vedno nimata nadzora nad precejšnjim delom države. Večina osrednje in južne Somalije je v rokah islamskih upornikov, sever pa je razdeljen na entiteti Puntland in Somaliland, ki sta enostransko razglasili neodvisnost.

A. P.