Ograjo na meji med Marokom in Melillo je danes zjutraj skušalo preplezati več kot 300 ljudi. 238 moškim je uspelo vstopiti v Španijo. To jim je skušala preprečiti policija, pri tem pa so bili lažje poškodovani trije policisti. Migrante so premestili v namestitveni center, kjer bodo zaradi zdravstvenih razmer ostali v karanteni, so sporočile španske oblasti v Melilli.

Gre za nov prihod nezakonitih migrantov nekaj več kot dva meseca po tem, ko je iz Maroka v španski eksklavi Ceuta in Melilla vstopilo več tisoč nezakonitih prebežnikov, kar je zaostrilo odnose med Madridom in Rabatom.

V ozadju nenadnega pritiska migrantov iz Maroka na španski eksklavi na severni obali Afrike je bil diplomatski spor med Madridom in Rabatom, ker je sredi aprila v Španijo na zdravljenje zaradi covida-19 prispel vodja Fronte Polisario, gibanja za neodvisnost Zahodne Sahare, Brahim Ghali.

Po ocenah analitikov je jasno, da si Maroko zatiska oči pred migrantskim valom na eksklavi, da bi diplomatsko pritisnil na Španijo, da ji prizna suverenost nad Zahodno Saharo.

Španska zunanja ministrica Arancha Gonzales Laya je sredi junija izjavila, da španska vlada razmišlja, da bi obe eksklavi na severu Afrike priključili schengenskemu območju. Potrdila je, da so ti načrti povezani z vse bolj zaostrenimi odnosi med Španijo in Marokom.