Aleksander Vučić med oddajo glasu. Foto: Reuters
Aleksander Vučić med oddajo glasu. Foto: Reuters

To bo potekalo v soboto, 30. decembra.

Po nedeljskih volitvah, na katerih je slavila vladajoča Srbska napredna stranka (SNS), so domači in mednarodni opazovalci opozorili, da je imel SNS na njih sistematično prednost. Kot sporno so poudarili vlogo srbskega predsednika in donedavnega vodje SNS-a Aleksandra Vučića, poročali pa so tudi o skupinskem glasovanju in kršitvah tajnosti glasovanja.

Opozicija pod vodstvom koalicije Srbija proti nasilju (SPN) je zato pozvala k protestom, ki so v ponedeljek in torek potekali pred stavbo RIK-a. Vidna predstavnika opozicije Miroslav Aleksić in Marinika Tepić sta ob tem napovedala tudi gladovno stavko, pri kateri naj bi vztrajala do razveljavitve izidov volitev v Beogradu.

RIK je nato na današnji seji odločil, da bodo na 28 od okoli 8000 volišč po državi, kjer izidov glasovanja niso mogli ugotoviti ali pa je bilo to razveljavljeno, glasovanje ponovili. V krajih, kjer bodo to storili, je po podatkih RIK-a skupno 12.240 volivcev.

Predsednik komisije Vladimir Dimitrijević je ob tem pojasnil, da ta ni pristojna za ponovitev lokalnih volitev v Beogradu, k čemur je pozvala opozicija. Na številne nepravilnosti so opozorili tudi opazovalci, ki so med drugim ocenili, da izidi volitev v srbski prestolnici ne odražajo volje volivcev, ki tam živijo.

Kot je na seji dejal Dimitrijević, komisija glede tega ne more ukrepati. "Če je ideja RIK označiti za krivca, ker so morda nezadovoljni z izidi, na to ne morem vplivati," je dejal. Pojasnil je, da novo glasovanje lahko razpišejo, če skupščina mesta Beograd ni konstituirana ali če je konstituirana, vendar ne zaseda več kot tri mesece ali ne izvoli župana.

Tepić je danes glede ukrepanja RIK-a zatrdil nasprotno. "Dimitrijević kot eksponent SNS-a poskuša z različnimi manevri zmesti državljane," je dejala in dodala, da RIK je pristojen za razveljavitev volitev na vseh ravneh. To, kot je danes dejal Aleksić, opozicija od komisije tudi zahteva.

Podporniki SPN-ja so se medtem danes znova zbrali pred poslopjem RIK-a, vendar v manjšem številu. Tudi tokrat je proti poslopju poletelo nekaj jajc.