Nikolić in Vučić prihajata iz Srbske napredne stranke. Foto: EPA
Nikolić in Vučić prihajata iz Srbske napredne stranke. Foto: EPA
Ivica Dačić
Dačić je zanikal povezanost z afero. Foto: EPA
Prisluškovalna afera v Srbiji

Srbski mediji so poročali, da je varnostnoobveščevalna agencija Bia Vučiča obvestila, da je uprava kriminalistične policije pred tremi dnevi odredila prisluškovanje Nikolićevemu telefonu. Srbska radiotelevizija je poročala, da naj bi predsedniku prisluškovali že dalj časa.

V medijih namigujejo, da bi lahko zaradi te afere aretirali najvišje predstavnike srbske policije. Tako premier Ivica Dačić, ki je tudi notranji minister, kot direktor srbske policije Milorad Veljović za prisluškovanje nista vedela.

Vse naj bi prišlo na dan v sredo, ko naj bi originalen dokument s podpisom načelnika UKP-ja Rodoljuba Milovića za pridobitev izpiskov z Vučićevega telefona na za zdaj še neznan način prišel v roke samega Vučića.

Vučić je sicer na čelu urada za usklajevanje dela srbskih varnostnih služb in hkrati koordinator vlade za boj proti korupciji.

Nikolić je prepričan, da je očitno padel "v kačje gnezdo, med ljudi, ki izkoriščajo svoje visoke funkcije v različnih službah, da upravljajo z življenji". Dejal je, da je zadevo treba "preiskati do konca", saj "tako v Srbiji ni mogoče živeti".

"Tajkune zmotil boj proti korupciji"
Vučič je krivdo pripisal lastniku Delta holdinga in enemu najbogatejših Srbov Miroslavu Miškoviću, ki naj bi ga, tako kot druge tajkune, zmotil njegov boj proti korupciji. Meni še, da skuša Mišković na ta način škodovati njemu in Srbski napredni stranki, iz katere prihaja tudi Nikolić.

Premier Dačić je prisluškovanje Nikoliću in Vučiću označil za nesprejemljivo ter napovedal zamenjave ljudi na notranjem ministrstvu, saj se take stvari ne bi smele dogajati. Napovedal je skorajšnjo objavo razpisa za direktorja policije.

Po informacijah Dačića so prisluškovanje odredili, ne da bi vedeli, za čigav telefon sploh gre. Policiji je očital, da nima jasnega sistema nadzora, hkrati pa je odločno zanikal, da bi bil on kot minister kakor koli povezan z afero.

Policijsko-obveščevalna afera je nedavno izbruhnila tudi na Hrvaškem, ko je v medije pricurljalo poročilo urada sveta za nacionalno varnost o tem, da naj bi policija nezakonito spremljala izpiske telefonskih pogovorov in kratkih sporočil več vidnih Hrvatov, med drugim vodje varnostnoobveščevalne službe in vodilnih v živilskem koncernu Agrokor.

Prisluškovalna afera v Srbiji