V zadnjih letih so v Srbiji odkrili več množičnih grobišč. Foto: EPA
V zadnjih letih so v Srbiji odkrili več množičnih grobišč. Foto: EPA
Srbija: Odkrili novo množično grobišče

Mesto Raška leži na jugu Srbije, nedaleč od meje s Kosovom, tožilstvo za vojne zločine v Beogradu pa je pojasnilo, da so grobišče odkrili skupaj z misijo Eulex na Kosovu. "Potrdimo lahko, da smo odkrili množično grobišče," je povedal tiskovni predstavnik tožilstva Bruno Vekarić in dodal, da je po njihovih podatkih v grobišču 250 trupel. "Odkrili smo ga v bližini grobišča, ki smo ga že preiskali pred dvema letoma."

Vekarić je povedal še, da se bodo izkopavanja začela kmalu, a bodo, da bi pridobijo vsa potrebna dovoljenja, potrebovali vsaj nekaj dni. "Odkritje nam bo zagotovo pomagalo, da bomo dobili nekatere ključne in manjkajoče podatke za naše tožilstvo, poleg tega pa je zelo pomembno, saj krepi srbsko kredibilnost," je še povedal Vekarić. "Gre za nov dokaz, da Srbija ne zapira oči pred svojo temno preteklostjo in je pripravljena na sodišče pripeljati vse, ki so zagrešili zločine, ne glede na njihovo narodnost in položaj," pa je povedal tožilec Vladimir Vukičević.

Tiskovni predstavnik kosovskega predsednika Fatmirja Seidiuja je dejal, da je verjetno grobov po Srbiji še več in da oblasti v Beogradu vedo zanje, a jih selektivno odkrivajo javnosti, da bi prikrile, kakšen je bil dejanski obseg pobojev.

V zadnjih letih odkrili več grobišč
Med spopadi na Kosovu so srbske sile zato, da bi prikrile množične poboje Albancev, posmrtne ostanke več sto albanskih civilistov prepeljale na različna mesta v Srbiji. Že leta 2001 so tako na treh mestih v Srbiji odkrili več kot 830 trupel, več kot 700 pa so jih našli v grobišču v Batajnici blizu Beograda, kjer ima sedež enota srbske protiteroristične policije.

Za prikrivanje pobojev naj bi bil odgovoren namestnik notranjega ministra v času Slobodana Miloševića Vlastimit Djordjević, ki mu na Mednarodnem sodišču za vojne zločine na območju nekdanje Jugoslavije v Haagu že sodijo zaradi deportacij, ubojev in pregona kosovskih Albancev.

Spopadi na Kosovu so zahtevali približno 13.000 življenj, večinoma Albancev, še vedno pa pogrešajo skoraj 1.900 ljudi.

Zaradi umora albanske družine na zahodu Kosova med tamkajšnjim konfliktom, je tožilstvo v Peću proti 22 Srbom vložilo obtožnico, ki jo mora potrditi še posebno sodišče za vojen zločine v Prištini.

Srbija: Odkrili novo množično grobišče