Darko Šarić (na desni) velja za enega glavnih organizatorjev trgovine z mamili na Balkanu. Foto: EPA
Darko Šarić (na desni) velja za enega glavnih organizatorjev trgovine z mamili na Balkanu. Foto: EPA
Darko Šarić
Šarićeva obramba se je pritožila zaradi številnih kršitev kazenskega postopka, višje sodišče pa je pritožbi ugodilo. Foto: EPA

Šarić se imenuje tudi balkanski kralj kokaina, saj naj bi tihotapil kokain iz Latinske Amerike v Evropo. Sodišče je zdaj sodbo razveljavilo in odredilo ponovno sojenje, poroča srbska tiskovna agencija Tanjug.

Sodišče je odločitev objavilo v petek na svoji spletni strani, sicer pa je bila sprejeta 25. maja. Šarić medtem ostaja v priporu do nadaljnje odločitve prvostopenjskega sodišča.

Šarićeva obramba je vložila pritožbo na obsodbo iz julija lani, ker da so bile v procesu storjene številne kršitve kazenskega postopka, višje sodišče pa je pritožbi ugodilo. "Če bi imelo sodišče pogum, bi sprejelo osvobodilno sodbo," pa je po poročanju televizije N1 dejal Šarićev odvetnik Dejan Lazarević.

Sprva kriv tihotapljenja 5,7 tone kokaina
Posebno sodišče v Beogradu je 13. julija lani odločilo, da je Šarić kriv tihotapljenja 5,7 tone kokaina iz Latinske Amerike v Zahodno Evropo in ga obsodilo na 20-letno zaporno kazen. Tudi za preostale obtožence je odločilo, da so krivi, in jih obsodilo na zaporne kazni.

Proces je potekal po šestih združenih obtožnicah proti 36 obtoženim, od katerih jih je 14 še vedno na begu. Začel se je oktobra 2009 z aretacijo prvih osumljencev in zaplembo okoli dveh ton kokaina v Urugvaju, pozneje pa je bil večkrat razširjen.

Na zatožni klopi je bilo poleg Šarića še devet obtožencev, devet jih je doseglo dogovor s tožilstvom o priznanju krivde, trije pa so dobili status priče sodelavca.

43-letni Šarić velja za enega glavnih organizatorjev trgovine z mamili na Balkanu. Slovenski del Šarićevega narkokartela naj bi vodil Dragan Tošić, ki je eden izmed obtoženih v zadevi Balkanski bojevnik.