Urugvajci, starejši od 18 let, bodo lahko marihuano kupovali v za to posebej namenjenih lekarnah. Foto: EPA
Urugvajci, starejši od 18 let, bodo lahko marihuano kupovali v za to posebej namenjenih lekarnah. Foto: EPA
Jose Mujica
Urugvajski predsednik zatrjuje, da ni nikoli poskusil marihuane, a vseeno meni, da jo je treba legalizirati. Foto: EPA

Zakon o legalizaciji je potrdil spodnji dom urugvajskega parlamenta po 13 urah razprave s 50 glasovi za in 46 proti, zdaj pa je na vrsti še senat. Ukrep ima podporo levo usmerjenega predsednika Joseja Mujice, ki je prepričan, da bodo tako stopili na prste preprodajalcev in uporabnike odvrnili od trdih mamil. Prodaja marihuane bo v izključni pristojnosti oblasti.

V skladu z zakonom bodo lahko starejši od 18 let na mesec v lekarnah kupili do 40 gramov marihuane ali pa sami vzgojili do šest rastlin kanabisa, če bodo na seznamu uživalcev marihuane. Tujci ne bodo mogli izkoristiti ugodnosti zakona.

Zakon bo državi omogočil "nadzor nad uvozom, izvozom, sajenjem, vzgojo, skladiščenjem, reklamiranjem in distribucijo marihuane in njenih derivatov". S tem bo urugvajska vlada postala prva na svetu, ki bo nadzorovala proizvodnjo in trgovino zakonite marihuane. Posedovanje marihuane za lastne potrebe je sicer v Urugvaju že dovoljeno.

Večina prebivalcev proti legalizaciji
Legalizaciji marihuane nasprotuje opozicijska stranka Colorado, saj po njenem mnenju ni dokazov, da bi v kateri koli državi privedla do zmanjšanja uživanja mamil.

Podporniki zakona so trdili, da se je dozdajšnji boj proti mamilom izkazal za neuspešnega, zato so bile potrebne "nove alternative". Glede na javnomnenjsko raziskavo zakonu nasprotuje 63 odstotkov prebivalcev.

Podporo ukrepu je izrazil predsednik Organizacije ameriških držav Jose Miguel Insulza, ki tudi meni, da ni potrebe, da bi se Urugvaj o tem koraku posvetoval s sosednjimi državami, ki imajo enake težave glede nezakonite trgovine z mamili.

V 3,4-milijonski južnoameriški državi se je poraba marihuane v zadnjih desetih letih podvojila. Po podatkih nacionalnega odbora za mamila jo dnevno uživa 20.000 ljudi, skupno pa okoli 120.000. Letno v državi prodajo okoli 22 ton marihuane v skupni vrednosti od 30 do 40 milijonov ameriških dolarjev.