Foto: EPA
Foto: EPA

Glavni mesti Kirgizije in Uzbekistana, Biškek in Taškent, ter kazahstansko gospodarsko središče Almaty so doživeli izpad električne energije v času kosila po tamkajšnjem času. Izpad električne energije se je nato razširil tudi drugod po teh treh državah.

Uzbekistansko ministrstvo za energijo je v izjavi na družbenem omrežju Telegramu objavilo, da je do izpada električne energije prišlo zaradi nesreče v električnem omrežju Kazahstana. Ta je povzročila "nenadne spremembe napetosti in frekvence na 530 vodih iz Kazahstana," so dodali.

"Zaradi velike nesreče v kazahstanskem električnem omrežju je prišlo do izpada električne energije v (kazahstanskih) mestih Almaty, Šimkent, Taraz, Turkistan in na sosednjih območjih," so zapisali v izjavi.

Tiskovni predstavnik kirgiškega ministrstva za energijo je medtem za francosko tskovno agencijo AFP povedal, da je elektrika izpadla "zaradi nesreče v regionalnem energetskem omrežju".

Iz kazahstanskega podjetja za upravljanje električnega omrežja KEGOC so sporočili, da je "zaradi znatnega izrednega neravnovesja, ki ga je ustvaril energetski sistem Srednje Azije, prišlo do sunka napetosti" med omrežji v Kazahstanu. Dodali so, da izvajajo vse potrebne nujne ukrepe za odpravo nesreče.

Ruska tiskovna agencija RIA Novosti poroča, da letališče v Almatyju, kjer izpad električne energije ni prizadel celotnega mesta, še naprej normalno deluje. Letališče v uzbekistanskem glavnem mestu naj bi zaradi izpada električne energije ustavilo polete. Po navedbah dopisnika AFP-ja naj bi se ustavil tudi taškentski metro, izpad energije pa naj bi povzročil motnje v vodovodnem sistemu.

Letališče v kirgiškem glavnem mestu naj bi medtem zaradi izpada električne energije prešlo na samostojni vir energije zunaj omrežja in normalno obratuje, vendar ob zmanjšani zmogljivosti, so sporočili predstavniki letališča za lokalne medije.

Poročila o obnavljanju oskrbe

Po enem največjih izpadov električne energije v zgodovini regije, ki si deli omrežje, so oblasti začele poročati o ponovni vzpostavitvi oskrbe z električno energijo.

"Po obsežnem izpadu je bila oskrba z električno energijo obnovljena po vsej Kirgiziji," so sporočili s tamkajšnjega ministrstva za energijo.

Uzbekistansko ministrstvo za energijo je sporočilo, da se oskrba z električno energijo v regijah države zdaj postopoma obnavlja.

Elektrika se je vrnila tudi v kazahstansko mesto Almaty, gospodarsko središče države, čeprav ni bilo takoj jasno, ali so elektriko ponovno dobila tudi druga mesta v južnih regijah te ogromne države. Kazahstansko glavno mesto Nur-Sultan, ki je del drugega omrežja, v današnjem dogajanju ni bilo prizadeto.

Problem suša in rudarjenje kriptovalut

Srednjeazijske države se sicer spopadajo z obremenjenim električnim omrežjem zaradi poletne suše, ki je znižala zmogljivost hidroelektrarn v Kirgizistanu, in razcveta rudarjenja kriptovalut v regiji. Rast rudarjenja kriptovalut, zlasti v Kazahstanu, je deloma povezana s prepovedjo prakse v sosednji Kitajski in skokom cen nestanovitnih kriptovalut, kot je bitcoin, v drugi polovici lanskega leta.