Pritisk na italijanske meje se je letos močno povečal. Foto: EPA
Pritisk na italijanske meje se je letos močno povečal. Foto: EPA
Italija
Samo v prejšnjem tednu je v Italijo prispelo več kot 3.000 beguncev iz Severne Afrike. Foto: EPA

Italijanske pomorske sile so pred obalami na jugu države samo v sredo rešile približno 2.000 beguncev iz severne Afrike, med njimi tudi več deset nosečnic in otrok. Pritisk na Italijo (pa tudi druge sredozemske države) se je letos tako povečal, da bo, če se bo tako nadaljevalo, število migrantov, ki bodo prestopili meje Evropske unije, preseglo število 140.000, kolikor jih je v Evropo prebegnilo leta 2011, ko se je začela arabska pomlad.

Begunce pošiljajo tudi v Furlanijo - Julijsko krajino, kjer pa zmogljivosti v Palmanovi, Pordenonu, Gorici in Trstu pokajo po šivih. V centru medicinske pomoči v Palmanovi imajo prostor za 120 ljudi, sprejeli so jih že 176, 31 v sredo, večinoma državljane Eritreje, Somalije, Malija in Gvineje. Po zdravniškem pregledu jih bodo napotili v druge kraje po deželi. V Italiji imajo namreč državni program zaščite tujcev v velikih centrih, kot je v Gradišču ob Soči, in vzporedni program pomoči v 400 občinah.

Štiri mesece za odločitev o političnem zatočišču
"Begunci imajo pravico do sprejema in vključitve v družbo, do celovite oskrbe. O njihovih prošnjah za politično zatočišče odloča komisija v Gorici. Pri nas je čakalna doba od 3 do 4 mesece, letos morda nekaj več. Na jugu države ali v Rimu na odgovor čakajo tudi leto in več," je povedal predsednik tržaškega konzorcija za solidarnost Gianfranco Schiavone.

Socialni delavki v Trstu Enkeleida Saraci in Isabelle Sanchez sta povedali, da tesno sodelujejo z različnimi službami, saj imajo ti ljudje številne in različne potrebe, ter da se begunci težko privadijo na novo življenje in da po sprejemu za to potrebujejo zelo veliko časa.

Severna liga prihodu beguncev nasprotuje
Medtem ko ponekod na severu Italije domačini prihodu novih beguncev že nasprotujejo, najglasnejša pri tem je Severna liga, so v Trstu, Gorici in Pordenonu zelo solidarni, saj iskalcem boljšega življenja dnevno prinašajo različne potrebščine. Vse poteka mirno, policistom do zdaj ni bilo treba posredovati.