Uživanje heroina v ZDA strmo narašča, najbolj med mladimi belci. Foto: Reuters
Uživanje heroina v ZDA strmo narašča, najbolj med mladimi belci. Foto: Reuters
false
Uživalci heroina pogosto uporabljajo tudi druge prepovedane substance. Foto: EPA

Največji porast rabe heroina zaznavajo med skupinami ljudi, ki so ga, zgodovinsko gledano, najmanj uporabljale, na svoji spletni strani poroča ameriški javni radio NPR. Najbolj se heroin namreč širi med ženskami in belimi Američani. Novi uživalci so stari od 18 do 25 let s prihodki pod 20.000 dolarji na gospodinjstvo na leto.

"Poleg tega ljudje, ki uporabljajo heroin, zlorabljajo več drugih substanc, predvsem kokain in opijate, ki lajšajo bolečine," ugotavlja v torek objavljeno poročilo ameriškega Centra za nadzor bolezni in preventivo.

Med uživalci heroina je še vedno več moških kot žensk, a razlike se zmanjšujejo. Kar 96 odstotkov ljudi, ki uživajo heroin, so dejali, da so lani uživali tudi druga mamila.

Pol milijona uživalcev heroina
Heroin je leta 2013 uporabilo več kot pol milijona Američanov, še pravi poročilo. To pomeni, da je število uživalcev heroina od leta 2007 naraslo za skoraj 150 odstotkov.

Samo leta 2013 je zaradi prevelikega odmerka heroina umrlo več kot 8.200 Američanov. Večina umrlih je ob tem uživala tudi kokain. Število žrtev tega mamila pa strmo narašča. Leta 2001 jih je zaradi heroina umrlo 1.800, poroča NPR, ki se sklicuje na poročilo Nacionalnega inštituta za zlorabe mamil.

Tom Frieden, vodja Centra za nadzor bolezni, meni, da "heroinska epidemija" izhaja tudi iz zlorabe zdravil na recept, predvsem sredstev proti bolečinam. Ljudje, ki jih jemljejo, so namreč 40-krat bolj naklonjeni zlorabi ali odvisnosti od heroina.

Razširjenost uporabe opijatov za lajšanje bolečin je namreč ljudi pripravila na zasvojenost s heroinom. Ta sredstva in heroin imajo v bistvu enake aktivne sestavine. Heroin pa je ob tem lahko dostopen, pogosto veliko cenejši kot sredstva proti bolečinam na recept. Frieden ugotavlja, da je heroin na ulici dostopen za eno petino cene omenjenih protibolečinskih sredstev.

Vrsta protiukrepov
Frieden še meni, da je potreben "nujen odziv celotne družbe". Slediti bi morali uporabi na recept izdanih protibolečinskih sredstev, zdravniki pa bi jih morali predpisati le v nujnih primerih. Odvisnikom je treba poleg tega omogočiti potrebno zdravljenje.

Ob tem bi morali tudi zatirati tihotapce in ulične prodajalce heroina, s čimer bi dvignili njegovo ceno in odvračali od zlorab, še predlagajo poznavalci.