Heroin postaja lahko dostopno mamilo. Foto: Reuters
Heroin postaja lahko dostopno mamilo. Foto: Reuters

CDC je raziskavo opravljal v 28 državah, ki predstavljajo polovico prebivalstva ZDA.

Skokovit porast smrtnih primerov, povezanih s tem mamilom (z 1 na 2,1 na 100.000 prebivalcev), so zaznali tako pri ženskah kot pri moških, v vseh starostnih skupinah in pri vseh rasah, razen pri Indijancih. Je pa res, da je daleč največji porast zaznati pri belopoltih Američanih.

Porast števila smrti zaradi heroina s 1.779 primerov na 3.665 se pojavlja v času, ko je število smrtnih primerov zaradi protibolečinskih tablet, kot je oxycontin (zaradi razširjene uporabe v revnih ruralnih skupnostih v Apalačih znan tudi pod vzdevkom "kmetavzarski heroin"), po vsej državi v zadnjih letih upadlo. Je pa res, da je v ZDA stopnja smrtnosti še vedno višja pri prevelikih odmerkih zdravil na recept kot pa pri heroinu (9.869 primerov oz. 5,6 primera na 100.000 prebivalcev).

Največja smrtnost v New Yorku
V zadnjih 20 letih sicer število smrtnih primerov zaradi prevelikega odmerka takšnih ali drugačnih mamil narašča.

Kot poroča Time, strokovnjaki porast heroinskih smrti povezujejo z akcijo oblasti proti zlorabam zdravil na recept, pri čemer so sintetična mamila zdaj precej dražja, policija povečuje zaplembe protibolečinskih zdravil, heroin pa preplavlja trg in postaja lahko dostopen. Veliko odvisnikov naj bi tako na heroin prešlo prav z zdravil na recept.

Največ težav s heroinom imajo v New Yorku, kjer se je smrtnost leta 2013 povečala na 6,2 mrtva na 100.000 ljudi. V New Yorku za heroinom na dan umreta dva človeka, v sosednji Pensilvaniji pa zdaj več življenj vzame heroin kot prometne nesreče.

Podobno tudi v Sloveniji
In v Sloveniji? Kot navaja društvo Stigma, so pri nas hipnotiki postali glavno mamilo na trgu. Kakovost heroina se je namreč v zadnjih letih močno poslabšala, zato odvisniki iščejo druge alternative, pri čemer posegajo po tabletah, ker jih imajo za varne in učinkovite.

A tudi pri nas je največ smrtnih primerov zaradi mamil prav zaradi heroina. Po podatkih Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ), je leta 2005 pri nas umrlo 63 ljudi zaradi mamil, od tega 45 zaradi prevelikega odmerka, najpogosteje heroina. 18 primerov smrti je bilo posredno povezanih z uporabo mamil, od tega je bilo deset samomorov. Leta 2009 je zaradi mamil umrlo 28 ljudi.