Številni Američani še vedno ne morejo sprejeti Trumpove zmage. Foto: Reuters
Številni Američani še vedno ne morejo sprejeti Trumpove zmage. Foto: Reuters
Hillary Clinton je poraz dan po volitvah priznala, a razočaranja ni mogla skriti. Foto: Reuters
Številni še vedno upajo na čudež in zmago Clintonove. Foto: Reuters
Jill Stein je med celotno kampanjo zbrala 3,5 milijona dolarjev, za pobudo za ponovno štetje pa 5,8 milijona. Foto: Reuters
Povolilno razočaranje v taboru Clintonove. Foto: Reuters

Kot je sporočil Marc Elias, odvetnik volilnega štaba Clintonove, se pridružujejo prizadevanjem za ponovno preštevanje glasov, oddanih na volitvah 8. novembra v Wisconsinu.

Zahtevo za to je v petek vložila predsedniška kandidatka Zelenih Jill Stein, ki je sicer na nacionalni ravni osvojila le odstotek glasov, a je šla v boj namesto Clintonove, ki je sicer dan po volitvah priznala poraz, zdaj pa o njem ni več tako prepričana. Steinova zagotavlja, da nima s kampanjo Clintonove nobenega stika in da bi zahtevo za ponovno štetje glasov podala tudi, če bi zmagala Clintonova, pa bi se izkazalo, da so izidi dvomljivi.

Steinova zahteva ponovno štetje glasov v treh zveznih državah (Wisconsin, Michigan, Pensilvanija), kjer je bil volilni izid zelo tesen in kjer naj bi računalniški strokovnjaki odkrili "določene anomalije" pri volilnih napravah. Tam, kjer so uporabljali elektronske volilne naprave, naj bi namreč Clintonova vedno dobila precej manj glasov kot tam, kjer so uporabljali optične čitalnike s papirnatimi glasovnicami.

Čez noč zbrala pet milijonov
Steinova je zahtevo za ponovno štetje lahko podala, potem ko je zbrala skoraj šest milijonov dolarjev prostovoljnih prispevkov - za primerjavo: za svojo lastno kampanjo je zbrala "le" 3,5 milijona.

Elias je sporočil, da se bodo pridružili zahtevam za ponovno štetje glasov v vseh treh omenjenih zveznih državah. Trump je v Wisconsinu zmagal za približno 20.000 glasov, v Pensilvaniji za okoli 70.000, v Michiganu pa za približno 10.000 glasov, vendar jim tam izidov še niti ni uspelo potrditi.

A tudi brez Michigana ima Trump 290 elektorskih glasov (za zmago jih je potrebnih 270) in volilni izid bi se lahko spremenil v korist Clintonove, ki ima 232 elektorskih glasov, le, če bi ji ponovno preštevanje glasovnic dalo vse tri države. Elias priznava, da ni velike verjetnosti za spremembo volilnega izida, vendar se pridružujejo Steinovi, ker želijo zagotoviti, da je bil proces pošten do vseh, in ker čutijo zavezo do 64 milijonov Američanov, ki so svoj glas oddali Clintonovi.

Ob tem je tudi povedal, da so dobili številna sporočila podpornikov Clintonove, naj to storijo, čeprav so vodili svojo preiskavo in niso odkrili nobenih dokazov potvarjanja izidov v korist Trumpa.

Trump: Steinova si hoče napolniti kovčke z denarjem
Po Eliasovem sporočilu se je odzval tudi štab novoizvoljenega predsednika ZDA Trumpa, ki je zahtevo za ponovno preštevanje glasovnic označil za smešno. "Ljudje so povedali svoje in volitve so končane. Tudi Hillary Clinton je dejala, da je treba izide sprejeti in gledati naprej," je sporočil Trump in spomnil, da je Clintonova priznala poraz in mu čestitala za zmago.

Trump opozarja, da je dobil 306 elektorskih glasov (z Michiganom vred) in da od Ronalda Reagana dalje še noben kandidat ni dobil devetih od 13 bojnih držav in 30 od 50 držav. Trump v svoji izjavi za javnost ne napada Clintonove, ampak le Steinovo, ki naj bi si želela le "napolniti kovčke z denarjem, ki ga nikoli ne bo porabila za to smešno ponovno preštevanje glasov". Šlo naj bi le za "prevaro" Zelenih, ki ne spoštujejo izidov volitev, ampak jih izzivajo in zlorabljajo.

Clintonova, ki je sicer na nacionalni ravni prejela več kot milijon glasov več od Trumpa, bi teoretično lahko še vedno postala predsednica, če elektorji ne bi upoštevali volje ljudstva in bi glas oddali po lastni volji. Ameriška ustava namreč elektorjem ne prepoveduje, da se odločijo po svoji vesti, tudi morda mimo volilnega izida. Očetje naroda so tak sistem ustvarili prav zato, da preprečijo zmage "avtsajderskim" kandidatom, kot je Trump.

Po ZDA trenutno poteka velik pritisk na elektorje, ki morajo svoj glas oddati za Trumpa, naj ga raje oddajo Clintonovi. Nekateri celo prejemajo grožnje z nasiljem ali smrtjo.