New York je Ida ohromila. Foto: EPA
New York je Ida ohromila. Foto: EPA

Mesto New York je bilo zaradi poplav popolnoma ohromljeno. Postaje podzemne železnice so se spremenile v hudournike s slapovi. Ponoči je bilo pod zemljo ujetih najmanj 17 vlakovnih kompozicij z vsemi potniki, ki so se povzpeli na sedeže, da se umaknejo poplavni vodi.

Sistem so zaprli, uspešno rešili vse potnike, vendar so ostanki Ide zahtevali več žrtev v Queensu in Brooklynu ter v New Jerseyju. Umirali so ljudje v kletnih stanovanjih ali tisti, ki so se v strahu pred tornadi, na katere so oblasti opozarjale, umaknili v kletne prostore.

V Central parku so v sredo zvečer v uri namerili rekordnih devet centimetrov dežja, gasilci in policisti so po mestu rešili več sto ljudi, ki so jih ogrožale poplave, središče Manhattna pa se je spremenilo v vodni park.

Obilno deževje in poplave so posledica tropske nevihte Ida. Foto: EPA
Obilno deževje in poplave so posledica tropske nevihte Ida. Foto: EPA

Župan New Yorka Bill de Blasio je dejal, da se v mestu spopadajo z "zgodovinskim vremenskim dogodkom", zato so prebivalce pozvali, naj se izogibajo cestam, saj so zaradi poplav prenevarne za promet. Prekinjene so železniške in letalske povezave tako iz New Yorka kot New Jerseyja.

Guvernerka države Kathy Hochul je razglasila izredne razmere, podobno so storili tudi guvernerji sosednjih držav, kot sta New Jersey in Pensilvanija. V Queensu so prekinili tekme Odprtega teniškega prvenstva ZDA v Flushingu, saj je voda poplavila igrišče, ki je bilo pod streho.

Zaradi neurja je brez elektrike ostalo najmanj 220.000 odjemalcev na severovzhodu ZDA in celo v mestu New York je brez elektrike ostalo 35.000 ljudi. Letošnja orkanska sezona v Atlantiku sicer še zdaleč ni končana. Danes je že nastal orkan Larry, ki se lahko do nedelje okrepi v uničujoč orkan 4. stopnje.

Biden obljubil vso potrebno pomoč

Na divjanje narave, ki poleg Ide vključuje tudi požare v Kaliforniji, se je medtem odzval predsednik države Joe Biden, ki bo v petek obiskal Louisiano in si ogledal posledice Ide.

Biden je bil v stiku z guvernerji držav severovzhoda ZDA in obljubil vso potrebno zvezno pomoč zaradi petega največjega orkana v zgodovini ZDA Ida. Sporočil je tudi, da je Kaliforniji namenil zvezno pomoč zaradi požara Caldor, ki ogroža območje jezera Tahoe na meji z Nevado.

Vreme kroji tudi potek Odprtega prvenstva ZDA v tenisu, na katerem je bil zaradi dežja prekinjen dvoboj slovenske teniške igralke Polone Hercog in njene latvijske partnerice Anastazije Sevastove.

Glede Ide je Biden dejal, da je bila obnova nasipov in jezov v New Orleansu in okrog njega po orkanu Katrina leta 2005 uspešna, saj so vzdržali pritisk Ide, ter da sproti spremlja dogajanje.

Zavarovalnice je pozval, naj povrnejo stroške selitev ljudi, ki so bežali pred orkanom, saj niso šli na počitnice. "Ne skrivajte se za drobnim tiskom, ampak plačajte ljudem," je dejal Biden in zadnje dni orkanov, poplav požarov in drugega divjanja narave označil za nov opomin, da so podnebne spremembe resna zadeva in se je treba z njimi spopasti.

Ostanki orkanov, ki so doslej potovali z juga proti severovzhodu ZDA, v zadnjih dveh desetletjih niso povzročili tolikšne škode, kot so jo zdaj ostanki Ide. Po navadi je bilo nekaj dežja, vetra in kakšen tornado, vendar ni bilo hujšega.

Prizadeto območje Louisiane in Misisipija se je znašlo v hudi vročini z visoko vlažnostjo. Pomaga jim nacionalna garda, ki je doslej razdelila 140.000 obrokov hrane in 143.000 litrov pitne vode. Ljudje se hladijo celo v mestnih in drugih avtobusih.

Izredne razmere v New Yorku in New Jerseyju