Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Po vladnem odloku, ki bo začel veljati čez teden dni, gretje pozimi ne sme biti nastavljeno nad 19 stopinj Celzija, hlajenje poleti pa ne pod 27 stopinj Celzija. Odlok se nanaša na javne zgradbe, nakupovalna središča, trgovine, bare, pisarne, kinematografe, gledališča, železniške postaje in letališča, a ga vlada "priporoča" tudi za gospodinjstva.

Sorodna novica Španski premier poziva: Odpovejte se kravati in prispevajte k varčevanju z energijo

Vrata bodo morala biti zaprta, da ne bi po nepotrebnem tratili energije, razsvetljava v izložbah pa po 22. uri ugasnjena. Vsi omenjeni javni prostori bodo morali na izobeskih pojasniti te pobude za varčevanje z energijo, poroča Guardian.

"Trenutno, zlasti ob tem vročinskem valu, ki ga imamo, bi rekla, da bo s klimatsko napravo, nastavljeno na 27 stopinj Celzija, zelo vroče. Morda bi lahko delali na 25 stopinjah Celzija, ampak ne pa na 27 stopinjah Celzija," je za Euronews povedala Andrea Castillo, uslužbenka univerze Castellón.

Laura Berge, državna uradnica iz Valencie, se sprašuje o praktičnosti ukrepa: "Gledano na splošno, lahko delaš pri 27 stopinjah Celzija, ampak da dosežeš to temperaturo, ko je vroče, moraš nastaviti klimatsko napravo za nekaj ur na 22 ali 23 stopinj Celzija, kar pomeni, da bi morali že vnaprej prižgati klime, kar pa bi bilo kontraproduktivno, če že govorimo o varčevanju z energijo."

Z Lauro Berge se strinja tudi njena kolegica María Isabel Ruiz: "Podpiram varčevanje z energijo in se zavedam, da to zahteva določene žrtve in odrekanja, a te predlagane temperature niso ustrezne. Nujno bi bilo treba imeti neki razpon 2–3 stopinj, da bi tako hlajenje prilagodili zunanjim temperaturam, ker se te po pokrajinah v Španiji razlikujejo."

Tudi v Španiji se bojujejo z vročinskim valom. Foto: EPA
Tudi v Španiji se bojujejo z vročinskim valom. Foto: EPA

Ukrepi najmanj do novembra 2023

Vlada je novi energetsko-varčevalni zakon sprejela v okviru prizadevanj za zmanjšanje porabe plina v Španiji za 7–8 odstotkov, v skladu z nedavnim dogovorom EU-ja, da se zmanjša odvisnost od ruskega plina. Čeprav Španija ni tako močno odvisna od ruskih virov energije kot številne druge države EU-ja, pa je v varčevanje privolila.

Sorodna novica Zaradi plinske krize v Hannovru ugasnili gretje in toplo vodo

"Vidimo, da s tem varčujemo z energijo in je dobro za podnebne spremembe, a nas skrbi, da bo to prizadelo družine, še posebej najranljivejše," je povedala Ana Isabel Gracia, ki je pri španskem sindikatu UGT pristojna za socialne in stanovanjske politike.

"Namesto nekih splošnih ukrepov bi se morala pravila prilagajati prostorom, da imajo lahko različne temperature. Ni enako delati v, denimo, prostoru, kjer je veliko strojev in je temperatura zelo visoka, ali pa v nekem drugem okolju, kjer tega ni. Obstajajo raziskave, ki navajajo, da je optimalna temperatura 24 stopinj Celzija, zato bi morda lahko ostali vsaj na recimo 25 stopinjah Celzija."

Nove ukrepe je nemudoma zavrnila Isabel Díaz Ayuso, populistična, desno usmerjena predsednica madridske pokrajine. Ayuso, ki se je upirala tudi strogim covidnim ukrepom osrednje vlade, je dejala, da njena pokrajina novega zakona ne misli implementirati. "Madrid ne bo ugašal klimatskih naprav. Take poteze krepijo negotovost in odvračajo turizem ter potrošnjo. Prinašajo temo, revščino in žalost, ob tem pa vlada skriva, kako točno bo varčevala z energijo pri sebi," opozarja.

Teresa Ribera, španska ministrica za ekologijo, pravi, da bodo ukrepi v veljavi najmanj do novembra 2023. Špance ob tem spodbuja, naj pomagajo po svojih močeh, češ da bi varčevanje z energijo pomagalo tudi njim oz. njihovim računom za elektriko in plin.

Po poteh Hannovra

Španski odlok je bil sprejet le nekaj dni po tem, ko so oblasti nemškega mesta Hannover sporočile, da bodo zaradi krize z ruskim plinom v vseh javnih zgradbah ugasnile gretje in prešle na hladne prhe. Prav tako bodo zaprli vodo v vodnjakih, ponoči pa večje javne zgradbe, kot so mestna hiša in muzeji, ne bodo več razsvetljeni.

Novi odlok se nanaša tudi na gretje – javnih stavb tako od aprila do konca septembra ne bodo več ogrevali, preostanek leta pa bo sobna temperatura omejena na največ 20 stopinj Celzija. Hannover tudi prepoveduje prenosne klimatske naprave, grelce in radiatorje.