Vatikanski lasnik L'Osservatore Romano sploh ni poročal o depešah. Foto: EPA
Vatikanski lasnik L'Osservatore Romano sploh ni poročal o depešah. Foto: EPA

Depeše ameriškega veleposlaništva v Vatikanu, ki opisujejo, da vodstvo Cerkve zavrača sodelovanje pri irski preiskavi zlorab duhovnikov, so "potencialno nezanesljive", je Vatikan sporočil v izjavi. "Seveda ta poročila odsevajo dojemanja in menja ljudi, ki so jih napisali, in jih ne moremo razumeti kot izraze Svetega sedeža samega niti kot natančne citate besed njegovih predstavnikov. Njihovo zanesljivost moramo zato oceniti pazljivo, z veliko mero previdnosti in imeti v mislih okoliščine," še piše v izjavi.

V depešah Julieta Valls Noyes, ameriška diplomatka v Rimu, piše, da so irske poskuse, da bi vpletli Vatikan v preiskavo o zlorabah, razumeli kot "napad na suverenost Vatikana", in poudarja, da le eden od višjih papeževih pomočnikov uporablja blackberry ter da je bila "tehnofobija" v cerkveni hierarhiji vzrok številnim spodrsljajem in napakam PR-službe, ki so jim sledili poskusi, da bi zavarovali papeža pred slabimi novicami, poroča Guardian.

Desna roka papeža Benedikta XVI., državni sekretar in kardinal Tarcisio Bertone, je opisan kot "da-človek", ki le kima papežu, na kar se je hitro odzval. "Zelo sem ponosen, da so me opisali kot "da-človeka", ker ta barviti opis resnično odseva mojo podporo pastoralnemu delu papeža," so Bartoneja citirali italijanski mediji, še piše Guardian.

Razen kratke izjave Vatikan ni ponudil nobenih drugih odzivov na depeše, so pa italijanski mediji stopili v bran vatikanskim predstavnikom. Tako pišejo, da kardinal Bertone govori več jezikov – poleg italijanščine še španščino in francoščino – in ne le enega, kot piše v depešah. "Vendar mu ameriško veleposlaništvo ne odpusti, ker ne govori angleško," meni Il Giornale.