Zlorabe duhovnikov so pogosto povezane s prikrivanjem, ki so ga izvajali njihovi nadrejeni. Pogosto so to počeli s premeščanjem storilcev v druge župnije, namesto da bi jih prijavili policistom. Foto: Reuters
Zlorabe duhovnikov so pogosto povezane s prikrivanjem, ki so ga izvajali njihovi nadrejeni. Pogosto so to počeli s premeščanjem storilcev v druge župnije, namesto da bi jih prijavili policistom. Foto: Reuters
Rimskokatoliška cerkev
Foto: Reuters
Pepež Frančišek
Papež Frančišek je zaostril vatikansko zakonodajo na področju zlorab. Med drugim je v definicijo kaznivih dejanj nad mladostniki zahteval tudi vključitev spolne zlorabe. Foto: MMC RTV SLO/Reuters

Nadškof Silvano Tomasi je dejal, da storjeni zločini "ne bodo nikoli opravičeni" in da bi moral biti prav vsak otrok "nedotakljiv".
Ob tem je zatrdil, da je Sveti sedež sprejel ukrepe, s katerimi bodo v prihodnosti preprečili tovrstne zločine. Vatikan je po njegovih besedah izdal smernice nacionalnim cerkvam, pri čemer so nekatere oblikovale tudi lastne smernice. Poleg tega so katoliške nevladne organizacije uvedle izobraževalne programe o spolnih zlorabah. "Katoliška cerkev želi postati zgled dobrega ravnanja," je še poudaril.

Vatikan se 'zavil' v molk
Odbor ZN-a je Vatikanu že pred današnjim zasedanjem, ki je del rednega pregleda držav, predložil seznam vprašanj, a je Sveti sedež v pisnih odgovorih poudaril, da kot država ni odgovoren za cerkvene institucije ali njihove zaposlene v drugih državah. Prav tako ni podal podrobnosti o zločinih, ki so v zadnjih letih pretresli Rimskokatoliško cerkev, niti ni navedel, kako se je teh primerov lotil.

Ravno zato je podpredsednica odbora ZN-a Sara De Jesus Oviedo Fierro znova zahtevala, da Vatikan predloži več podrobnosti o primerih zlorab in o protiukrepih, ki so jih zahtevali. "Kako lahko uvedete nov pristop? Zakaj se ne potrudite in postanete bolj transparentni?" je vprašala.

Odgovornim je treba soditi
Skupine žrtev, ki so jih kot otroke zlorabljali katoliški duhovniki, so izrazile upanje, da bo preiskava ZN-a prispevala k temu, da bi odgovorni končno stopili pred roko pravice in bi se v prihodnosti tovrstne zlorabe preprečile.

"Gre za pomemben trenutek za vse, ki so jih kot otroke posilili in spolno zlorabili duhovniki," je dejala predsednica Mreže žrtev spolnih zlorab duhovnikov (Snap) Barbara Baline in dodala: "Vsa ta leta smo se brez uspeha spraševali, zakaj cerkveni dostojanstveniki še naprej podpirajo in prikrivajo spolne zločince."

Balinova je še izrazila upanje, da bo "resnica končno prišla na dan" in da bo "Cerkev storila vse, da bo zaščitila otroke".

Načeta kredibilnost Cerkve
Preiskava ZN-a je izredno pomembna zaradi načete kredibilnosti Cerkve, kar je poudaril tudi sam papež Frančišek.
Vodja Svetega sedeža je prejšnji mesec napovedal oblikovanje posebne skupine v Vatikanu, ki bo skrbela za boj proti nasilju nad otroki znotraj Cerkve in bo žrtvam zlorab nudila pomoč. Prav tako je zaostril zakone, ki urejajo zlorabe otrok, in razširil definicijo zločinov nad mladoletniki, med katere je po novem vključeno tudi spolno nasilje.

Več sto tisoč primerov zlorab
Vatikan je ratificiral Konvencijo ZN-a o pravicah otrok leta 1989, zato je podvržen preiskavam odbora ZN-a. Današnja preiskava bo šele druga za Vatikan. Prva je potekala leta 1995, še preden so bile v javnosti razkrite množične zlorabe mladoletnikov, ki so jih zagrešili katoliški duhovniki.

Že več kot desetletje Katoliško cerkev pretresajo škandali od ZDA, Irske ter vse do Nemčije in Avstralije. Vatikan priznava, da vsako leto prejme približno 600 prijav spolnih zlorab duhovnikov. Zveze žrtev pa trdijo, da ta problematika še zdaleč ni razrešena in da bi lahko skupno število vseh zlorab zajemalo tudi po več sto tisoč primerov.