Nadškof Andre-Joseph Leonard je prizor primerjal s prizorom iz romana. Foto: Reuters
Nadškof Andre-Joseph Leonard je prizor primerjal s prizorom iz romana. Foto: Reuters

Vatikan je sporočil, da je "ogorčen", saj trdi, da so preiskovalci oskrunili grobnici dveh kardinalov. Belgijskemu veleposlaniku na Svetem sedežu so poslali tudi uradni protest.

Belgijski policisti so v četrtek pregledali več pisarn cerkvenih dostojanstvenikov in stanovanje nekdanjega nadškofa, kardinala Godfrieda Danneelsa, ki je januarja odstopil kot vodja belgijske Cerkve, potem ko je bil na tem mestu vse od leta 1979. Možje v modrem so odnesli tudi njegov računalnik.

Prostore za nekaj ur zaprli
Zasegli so več računalnikov in dokumentov, da bi našli kakšne dokaze o zlorabah mladoletnih otrok. Cerkev trdi, da so preiskovalci nenapovedano omejili dostop do prostorov bruseljske nadškofije v Mechelenu, tako da krajevni škofje, ki so imeli v tistem času zasedanje, devet ur niso mogli uporabljati telefonov ali se vrniti v stavbo.

Iz Bruslja so sporočili, da so preiskovalci le delno odprli le eno grobnico, ki je znotraj katedrale. Bruseljski nadškof Andre-Joseph Leonard se z njimi ne strinja: "Vrtali so v zadnji počivališči dveh kardinalov. Zdelo se je kot prizor iz romana."

Spolne zlorabe otrok so v Belgiji občutljiva tema, posebej po tem, ko se policija ni izkazala v primeru pedofilskega morilca Marca Dutrouxa, kar je izzvalo velike proteste.

Cerkev v Belgiji se je pred kratkim opravičila za molk glede razkritih primerov zlorab v preteklosti, nadškof Leonard pa je obljubil "nično toleranco" do grešnih duhovnikov.