Belgijska policija preiskavo o domnevnih spolnih zlorabah otrok v vrstah Cerkve vodi že več let. Foto: Reuters
Belgijska policija preiskavo o domnevnih spolnih zlorabah otrok v vrstah Cerkve vodi že več let. Foto: Reuters

Oblasti so bile obveščene o spolnih zlorabah otrok, v katere naj bi bili vpleteni tudi nekateri predstavniki belgijske Cerkve, zato je policija preiskala sedež škofije Bruselj-Malines, da bi zbrala dokaze o utemeljenosti oziroma neutemeljenosti teh očitkov. Policija je potrdila, da so sedež nadškofa škofije Bruselj-Malines zapečatili.

Preiskali so tudi pisarno in dom belgijskega nadškofa, 77-letnega Godfrieda Danneelsa, ki se je januarja poslovil z vrha Belgijske škofovske konference. Preiskovalci so s seboj odnesli več dokumentov in osebni računalnik. Za sedaj ni znano, ali je Danneels osumljen spolnih zlorab ali pa le razpolaga z informacijami o zlorabah.

Belgija je ena izmed držav, v katerih so obtožbe o spolnih zlorabah pretresle Katoliško cerkev. Aprila je škof v Bruggeu Roger Vangheluwe priznal, da je v preteklosti spolno zlorabil mladoletnika, in odstopil. Štiriinsedemdesetletni škof je bil prvi, ki je odstopil zaradi neposredne vpletenosti v spolne zlorabe, odkar Rimskokatoliško cerkev od novembra lani pretresajo spolni škandali. Po besedah nadškofa Andreja-Josepha Leonarda je odstop Vangheluweja dokaz, da želi Cerkev "odločno obrniti stran v zelo bolečem poglavju".