Policija je vdrla v dvorano, kjer so napadalci zajeli talce. Foto: Reuters
Policija je vdrla v dvorano, kjer so napadalci zajeli talce. Foto: Reuters
Pariz
Policija je takoj obkolila prizorišča streljanja. Foto: EPA
Pariz
Po januarskih terorističnih napadih so v francoskih mestih okrepili varnostne ukrepe. Foto: EPA
Pariz
Obiskovalci koncerta so pripovedovali o grozljivih prizorih v dvorani med napadom. Foto: Reuters
Pariz
Prebivalci Pariza so prestrašeni in v šoku. Foto: Reuters

Napadi so se zgodili na sedmih prizoriščih v francoski prestolnici in so po zadnjih podatkih zahtevali okoli 140 smrtnih žrtev. Ubitih naj bi bilo pet napadalcev. Za zdaj še niso znane vse podrobnosti, a gre za doslej najhujše teroristične napade v Franciji. Na ulicah Pariza so razporejeni tudi vojaki.

V koncertni dvorani Bataclan v središču mesta, kjer je potekal koncert težkometalne skupine, so napadalci po streljanju zajeli na desetine talcev. Priče poročajo, da so napadalci vzklikali Alahu akbar (Bog je velik) in brezglavo streljali v množico obiskovalcev ter metali granate. Nekateri so povedali, da so napadalci streljali enega talca za drugim.

Policija je nato napadla dvorano in ubila dva napadalca. Neimenovani policijski viri so dejali, da se je v dvorani zgodil pokol. Namestnik pariškega župana je sporočil, da je bilo v dvorani ubitih 118 ljudi. Na drugih prizoriščih naj bi bilo ubitih še od 20 do 40 ljudi.

Samomorilska napada
V lokalu v bližini stadiona Stade de France so odjeknile tri eksplozije, medtem ko je na igrišču potekala prijateljska tekma med nogometnima reprezentancama Francije in Nemčije. Policija je sporočila, da sta se razstrelila dva samomorilska napadalca.

Najmanj en napadalec je v kamboški restavraciji La Petit Cambodge na Rue Alibert začel streljati z avtomatskim orožjem, pri čemer je bilo ubitih več ljudi. Streljali so tudi pri lokalu La belle Equipe pri Voltairovem bulvarju.

Pariške oblasti so prebivalce francoske prestolnice po napadih pozvale, naj ostanejo doma. Zaprtih je več linij podzemne železnice, taksisti pa brezplačno prevažajo ljudi. V soboto bodo na območju Pariza zaprte vse šole in fakultete.

Po napadih so v francoski prestolnici na ulice poslali pripadnike vojske, primer pa je prevzel francoski protiteroristični tožilec.

Francija zapira meje
Na nogometni tekmi je bil tudi francoski predsednik Francois Hollande, ki so ga evakuirali s stadiona, od koder se je skupaj z notranjim ministrom Bernardom Cazeneuvom najprej odpravil na sedež notranjega ministrstva.

Na izredni novinarski konferenci je Hollande dejal, da v Parizu potekajo "nepredstavljivi teroristični napadi". Njegova odločitev je, da za celotno ozemlje Francije razglasi izredne razmere in zapre meje države, da prepreči pobeg napadalcev. Predsednik je rojake pozval k enotnosti in temu, da ostanejo mirni.

Hollande si je pozneje ogledal prizorišče napada v dvorani Bataclan in dejal, da so tam ubili vse teroriste. Ob tem je napovedal, da bo Francija neizprosna do tistih, ki so izvedli te napade.

Francosko zunanje ministrstvo je sporočilo, da letališča ostajajo odprta, zagotovili pa bodo tudi nemoten železniški promet.

Zaradi napadov je Hollande odpovedal udeležbo na vrhu držav skupine G20, ki bo ta konec tedna potekal v Carigradu.

Sosednja Belgija je po napadih uvedla mejne kontrole na cestnih, železniških in letalskih povezavah. V New Yorku so se zaradi dogodkov v Parizu odločili poostriti varnostne ukrepe na turističnih točkah.