Poostrena varnost na francoskem letališču Charles de Gaulle. Foto: EPA
Poostrena varnost na francoskem letališču Charles de Gaulle. Foto: EPA
Barack Obama
Obama je takoj sklical novinarsko konferenco in obsodil napade. Foto: EPA
false
Sirski predsednik Bašar al Asad vidi razloge za napade v Parizu tudi v francoski politiki v zadnjih letih, ki po njegovem mnenju ni bila pravilna. Foto: EPA
Pariz
Ves svet obsoja napade v Parizu. Foto: Reuters
Poostritve nadzora na meji s Francijo

Varnost na mejah so okrepile predvsem sosednje države Francije, pa tudi Rusija in ZDA. Ruski protiteroristični odbor je sporočil, da so stopnjo državne pripravljenosti povišali na najvišjo stopnjo. V pripravljenosti je tudi Velika Britanija, ki trdi, da se teroristični napadi "še niso končali". London je zaradi morebitnih povračilnih ukrepov teroristov v pripravljenosti, saj je bil prejšnji teden v zračnem napadu koalicije pod vodstvom ZDA ubit zloglasni rabelj Džihadist John.

Nadzor na svojih mejah je zaostrila tudi Italija in Nizozemska. Nizozemski premier Mark Rutte je dejal, da je država v vojni z Islamsko državo (IS): "IS je naš sovražnik. Z IS-jem smo v vojni. Nismo v vojni z državo, prepričanjem ali islamom." Portal rt.com še poroča: "Naše vrednote in zakoni so močnejši od njihovega fanatizma." Na letališču v Amsterdamu so zaradi grožnje izpraznili letalo, ki je bilo namenjeno v Francijo.

Nemška kanclerka Angela Merkel je dejala, da bo Nemčija pomagala Franciji pri iskanju storilcev in obljubila skupen boj za zaščito evropskih vrednot. Nemške oblasti so poostrile tudi nadzor na javnih mestih, kot so železniške postaje. Notranji minister Thomas de Maiziere pa je napovedal še več varnostnih ukrepov. Ob tem je potrdil, da je nemška policija v stiku s francosko glede aretacije moškega iz Črne gore, pri katerem so 5. novembra v njegovem avtomobilu odkrili več pištol, streliva, avtomatskega orožja, pa tudi nekaj kilogramov dinamita.

Vlade držav EU-ja so sicer podale skupno izjavo, v kateri so se obvezale, da bodo naredile vse, kar je v njihovi moči, da bo življenje v Franciji varno. "To je napad na vse nas. S to grožnjo smo soočeni in se bomo proti njej borili z vsemi potrebnimi sredstvi in neizprosno odločnostjo," so zapisali v izjavi.

Valls: Francija je v vojni in bo udarila po sovražniku
Slabih 24 ur po terorističnih napadih je francoski premier Manuel Valls dejal, da bo Francija "udarila po sovražniku", skrajni skupini Islamska država, in jo uničila v Franciji, v Evropi, v Siriji in Iraku. Valls je zatrdil, da bo francoski odziv na napade "na isti ravni, kot so bili napadi sami", in napovedal, da bodo nadaljevali z letalskimi napadi na cilje IS-ja v Siriji in Iraku, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Obama: Napad na celotno človeštvo
Ameriški predsednik Barack Obama, ki je kmalu po novici o napadih sklical izredno novinarsko konferenco, je dejal, da so napadi v Parizu napad na celotno človeštvo. "Tragedija nas opozarja, da vezi svobode, enakosti in bratstva niso le vrednote Francozov, ampak tudi naše. Te vrednote bodo zdržale dejanja terorizma in sovraštva tistih, ki so nocoj izvedli zločine," je povedal Obama in dodal, da so ameriške oblasti v stiku s francoskimi ter da ZDA stojijo v boju proti terorizmu in ekstremizmu Franciji ob strani.

Rohani odpovedal obisk v Italiji in Franciji
"Nečloveške napade" je obsodil tudi ruski predsednik Vladimir Putin, ki je Franciji ponudil vso pomoč pri preiskavi. Generalni sekretar Združenih narodov Ban Ki Mun jih je obsodil kot "odvratne teroristične napade" in izrazil najgloblje sožalje družinam žrtev. Generalni sekretar zveze Nato Jens Stoltenberg pa je zatrdil, da zavezništvo stoji s Francijo, "močno in enotno" v boju proti terorizmu. Na napade so se odzvali tudi v Vatikanu, kjer so napade označili za "noro teroristično nasilje", in pozvali k odločnemu odgovoru na širjenje morilskega nasilja.

Al Asad: Francoska politika zadnjih pet let ni pravilna
"Terorističnih napadov, ki so zadeli francosko prestolnico Pariz, ni mogoče ločiti od dogajanja v libanonski prestolnici Bejrut v zadnjem času in od tega, do česar prihaja v Siriji in drugod zadnjih pet let," pa je dejal sirski predsednik Bašar Al Asad. Ob tem je poudaril, da je Evropo že leta svaril, kaj se bo zgodilo. "Rekli smo, naj dogajanja v Siriji ne jemljejo zlahka. Na žalost evropski uradniki niso poslušali," je dejal in francoskega predsednika Hollanda pozval k spremembi politike. "Vprašanje, ki si ga danes zastavljajo po vsej Franciji, je, ali je bila francoska politika zadnjih petih let pravilna. Odgovor je 'ne'," je prepričan Al Asad.

Francija je namreč vse od izbruha upora proti Al Asadu ena izmed glavnih podpornic sirske opozicije, sodeluje pa tudi v zračnih napadih na položaje IS-ja v Siriji in Iraku.

Poostritve nadzora na meji s Francijo