Otroci iz manjšine Rohingja med prečkanjem meje blizu Bandarbana v Bangladešu. Foto: Reuters
Otroci iz manjšine Rohingja med prečkanjem meje blizu Bandarbana v Bangladešu. Foto: Reuters
Rohignje
Pripadniki manjšine Rohignja v improviziranem taborišču na bangladeški strani meje, v bližini mesta Cox's Bazar. Foto: Reuters
Kuala Lumpur
Pripadniki manjšine Rohinga so pred mjanmarskim veleposlaništvom v Kuala Lumpurju organizirali protest v podporo rojakom, vendar so jih malezijske oblasti aretirale. Foto: Reuters

Več sto rohinških upornikov je v petek izvedlo več povezanih napadov na policijske nadzorne točke v zvezni državi Rakhine, pri čemer je umrlo najmanj 110 ljudi, med njimi najmanj 11 pripadnikov mjanmarskih varnostnih sil.

Zaradi teh napadov so v pokrajini izbruhnili obsežni spopadi med uporniki in vladnimi varnostnimi silami. Mjanmarska vlada je evakuirala več tisoč civilistov večinske budistične veroizpovedi, medtem pa muslimani, pripadniki manjšine Rohinga, pred nasiljem poskušajo zbežati v sosednji Bangladeš.

Združeni narodi so obsodili napade upornikov, obenem pa Mjanmar pozvali, naj zaščiti življenja civilistov brez diskriminacije, in Bangladeš pozvali, naj sprejme civiliste, ki bežijo pred vojaško protiofenzivo.

Civilisti se bojijo vojaškega odziva tudi zaradi nedavne izkušnje, saj se je oktobra na mnogo manj obsežne napade upornikov vojska odzvala nasilno in silovito. ZN ocenjuje, da je vojska storila več zločinov proti človečnosti.

Begunci s strelnimi ranami in opeklinami
Na bangladeški strani meje se je prijavilo 18.445 pripadnikov manjšine Rohinga, večinoma žensk in otrok. Mnogi med njimi imajo strelne rane in opekline. "Begunci so izjemno obupani. Njihovi največji potrebi sta hrana in streha nad glavo," je povedal predstavnik IOM-a v Cox's Bazarju Sanjukta Sahany.

Oblasti v Bangladešu so okrepile patrulje, da bi preprečile še več prihodov v državo, v kateri živi približno 400.000 pripadnikov ljudstva Rohinga. Samo v torek je približno 6.000 pripadnikov manjšine Rohinga čakalo na meji z Bangladešem in jo želelo prestopiti. Na mjanmarski strani meje je tako obtičalo neznano število ljudi, IOM ocenjuje, da gre za več sto pripadnikov manjšine.

Pripadniki manjšine Rohinga meje ne smejo prečkati
Rohinge nimajo dovoljenja za uradno prečkanje meje, zato so množično skrivaj prečkali kopensko mejo ali preplavali reko Naf, ki teče vzdolž mjanmarsko-bangladeške meje.

"Položaj je zastrašujoč, hiše gorijo, ljudje bežijo iz svojih domov, starši in otroci so ločeni, nekateri izgubljeni, drugi mrtvi," je povedal 25-letni pripadnik manjšine Abdulah. Dodal je, da so varnostne sile požgale štiri od šestih zaselkov v njegovi vasi, zato so prebivalci prisiljeni bežati s tega območja.

Begunci v Bangladešu, begunci v Mjanmaru
V Mjanmaru živi okoli milijon pripadnikov tega ljudstva, ki jim v pretežno budistični državi zanikajo pravico do državljanstva ter jim omejujejo številne druge pravice. Njihovo gibanje je zelo omejeno, prav tako dostop do osnovnih storitev. Tamkajšnja vlada jih obravnava kot nezakonite priseljence iz Bangladeša.