Politični voditelji nove države so državljane pozvali, da naj s slavji počakajo do uradnih izidov. Foto: Reuters
Politični voditelji nove države so državljane pozvali, da naj s slavji počakajo do uradnih izidov. Foto: Reuters

V Jubi je za neodvisnost južnega Sudana glasovalo 211.018 volivcev, za nadaljevanje skupnega življenja z arabskim in muslimanskim severom pa se je izreklo le 3.650 volivcev. Podobno kot v glavnem mestu so glasovali tudi v vseh sedmih od skupno desetih pokrajin na jugu, za katere so že znani izidi.

Krepko prek 90 odstotkov za ločitev
Tako je na primer v državi Lakes, v kateri je mesto Rumbak, za neodvisnost juga glasovalo 99,92 odstotka volivcev. Da delež ni bil 100-odstoten, so poskrbeli le neveljavni glasovi oz. prazne glasovnice. Proti ni glasoval nihče. V državi Zahodni Bahr Al Gazal, v kateri je mesto Wau, je za ločitev od severa glasovalo 94,6 odstotka volivcev. Podobno je tudi v državi Unity v zgornjem Nilu, kjer ležijo glavna naftna polja, za neodvisnost glasovalo več kot 99 odstotkov volivcev. V tej državi sicer še niso prešteli vseh glasovnic.

Za zdaj ni še nobenih delnih izidov za trojico mejnih pokrajin: Zahodno Ekvatorijo, Zgornji Nil in Severni Bahr Al Gazal.

Konec krvavega in dolgega boja
Referendum je potekal v skladu s sporazumom iz leta 2005, ki je po več kot dveh desetletjih končal krvavo državljansko vojno med pretežno arabskim severom ter večinoma krščanskim in animističnim jugom Sudana. V vojni, ki je potekala med letoma 1983 in 2005, je umrlo več kot dva milijona ljudi.